TOPLUMSAL KALKINDIRMA PROJE ÇALIŞMALARI

Lisemizin Çevre Kolu öğrencileri, TEMA Vakfı ve katılımcı 10 okulla birlikte İzmit Sultaniye Köyü’nü Kalkındırma Projesi kapsamında faaliyetlerine başladı.

ÖZEL NOTRE DAME DEON FRANSIZSESİ
2008-2009 ÇEVRE KOLU - TEMA VAKFI
İZMİT SULTANİYE KÖYÜ KALKINDIRMA PROJESİ

KÖYÜN TARİHÇESİ:
Köyün eski ismi Gelinkondu’dur. Bu isim 93 Harbi diye bilinen 1881 Osmanlı Rus savaşı sırasında bugünkü Artvin bölgesinden gelerek peşi sıra köye yerleşenlerin durumundan hareketle verilmiştir. Köy isminin verilmesi «Gelen kondu gelen yerleşti» tamlamasından oluşmuştur. Köyde yaşayanların tamamına yakın bir kısmı Trabzon’dan 100 yıl önceden gelmeye başlamışlardır. İlerleyen yıllarda nüfus artınca köyden de özellikle İzmit ve Pamukova’ ya göç edilmiştir.

COĞRAFYA:

Kartepe ilçesi İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır. Sultaniye köyü; Kocaeli’nin Kartepe ilçesinin Suadiye beldesine bağlıdır. Köy Samanlı dağları eteklerinde bulunan bir yerleşim yeridir. Kocaeli iline 32 km, İzmit ilçesine 31 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak rakım yüksekliği ve ormanlık bir bölge olduğu için zaman zaman Batı Karadeniz iklimi de görülmektedir. Yörede kayın ağırlıklı koru ormanları, kestane ağırlıklı baltalıklar bulunmaktadır.

GELENEK-GÖRENEK:

Yemek kültürü olarak genelde Karadeniz usulü lahana, fasulye gibi yemekler yapılmaktadır. Mısır ve kuzine ekmeği yapılır. Yaklaşık 20-25 yıl önce de Doğu Karadeniz’e özgü «Bileği» (Toprak kapta, odun kuzine gömülen) ekmeği de yapılmaktadır.
Köyde İMECE usulü yardımlaşma yaygındır. Karadeniz Bölgesine özgü «Atma-Türkü» geleneğini devam ettirmişlerdir.

EKONOMİ:
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa orman kesimi fındık ve devletin desteğiyle organik çileğe dayanmaktadır.

ALT YAPILGİLERİ:
Köyde bir ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi bulunmakla birlikte kanalizasyon şebekesi, PTT şubesi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon bulunmaktadır.

ÇEVRE KOLU ÖĞRENCİLERİ:
Kadir Aktaş, Kaan Çintan, Bujen Körpe, Vanessa Enerjik, Şule Ünsal, Bürge Ulukan, Yosun Düvenci, Gökçen Caan, Görkem Tüzün, Ceren Timuçin
Danışman Öğretmenleri:Seval Erol

PROJEMİZ:

1. 26.11.2008 tarihinde TEMA Vakfı İstanbul Temsilcisi Güner Açıksöz’ün Çevre Kolu öğrencilerini ‘’Erozyon ve Toprağın önemi’’ konusunda öğrencileri bilgilendirmesi

2. Sultaniye Köyü ve projenin pano çalışması ile okul öğrencilerine tanıtılması

3. Köyde yapılması planlanan çalışmalar ve diğer okulların Genç Tema Lise Teşkilatı öğrencileri ile iletişim

4. 03.01.2009 tarihinde köy ziyareti

5. PROJEDE ÖĞRENCİLERİMİZİN YAPACAĞI DİĞER ÇALIŞMALAR
Orman Köyü olması nedeniyle köy halkının arıcılıktan geçimini sağlamak için arı kovanlarını temin etmek, işsizlere arıcılık öğreterek istihdam yaratmak.
Ağaçlandırma çalışması yapmak.
Yem bitkileri dikerek hayvancılığı desteklemek.
Organik çilek ekimini yaygınlaştırmak.
Köyün sınırları içinde organik tarımla birlikte yaşamsal alanlar meydana getirmek.
Öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimine yardımcı olmak.
Köyde röportajlar yaparak köyün sosyal yapısını ortaya çıkarmak.

6. 14 Mayıs Köyde Şenlik düzenlenmesi

03.01.2009 İZMİT SULTANİYE KÖYÜ ZİYARETİ

Katılımcılar:
Köy okulu öğrencileri
Köy halkı
Köy Kalkınma kooperatifi çiftçileri
Orman köyü muhtarları
Kartepe bölgesinde yaşayan 3 farklı okuldan öğrenci grubunun katılımı
Kocaeli B.B. sağlık işleri müdürü ve doktorlar
Suadiye Belediye Başkanı
Kartepe Kaymakamı