Lycée Notre Dame de Sion

Cumhuriyet Caddesi 127 Harbiye 34373 Istanbul - Tel:+90 (212) 219 16 97 www.nds.k12.tr

TAMAYO IKEDA

Piyanist

1971’de Japonya’da doğan Tamayo İKEDA müzik öğrenimine üç yaşından itibaren başladı. Tokyo’da “Toho Gakuen” Müzik Okuluna girdikten sonra 1989’da Paris Müzik Yüksek Devlet Konservatuvarına kabul edildi. Piyano ve oda müziği dallarında iki birincilik ödülü aldıktan sonra öğrenimini geliştirme sürecine geçti.
“A.P.E.F.” ve “Société Générale” burslusu olan Tamayo İKEDA, Dimitri Bashkirov, Halina Czerny-Stefanska, Léon Fleisher ve Maria Joao Pirès gibi ustaların değerli tavsiyelerinden yararlandı.
Sezgisel ve tutkulu çalışıyla Uluslararası Yvonne Lefébure Yarışması’nda ikincilik ödülü (Birincilik ödülü verilmemişti.) ve Claude Debussy özel ödülüne; Uluslararası Porto Yarışması’nda (Claude Debussy) özel ödüle ve 1999’da Uluslararası Francis Poulenc Yarışması’nda birincilik ödülüne (ayrıca Casadessus özel ödülüne) layık görüldü.
Tamayo İKEDA, Avrupa, Norveç, Rusya, Japonya, Endonezya, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde; Hamarikyu Hall (Tokyo), ya da prestijli Carnegie Hall (New York) gibi saygın mekânlarda sahneye çıktı. Sanatçı düzenli olarak France-Musique yayınlarında, özellikle de Gérard Poulet, Régis Pasquier, Roland Daugareil, Jean Ferrandis, Jean Deroyer, Naoto Otomo, vb. gibi en büyük solist ve orkestra şefleriyle çalmaktadır.
Diskografisinde Poulenc ve Fauré eserlerinden oluşan bir kayıt vardır, ayrıca piyanist Patrick Zygmanowski ile de Ravel ve Stravinsky’ye ayrılmış bir DVD kaydetmiştir. Yine Patrick Zygmanowski ile, 2009’da piyasaya sürülen ve eleştirmenler tarafından tam not alan bir Schubert plağı kaydetmiştir. Sanatçı 2002 yılından bu yana “Festiv’ en Entre-Deux-Mers” (Gironde/Fransa) Müzik Festivali’nin sanat yönetmenliğini yapmaktadır.

Diskografi:
- Arcobaleno 1999 Oeuvres de Fauré et Poulenc
- Creativ’Art japan 2006 DVD piano 4 mains  Ravel et Stravinsky
- Corélia 2010 L’Imparfait / texte de Charles Perrault / narration par Coline Serreau
- Warner 2009 Piano 4 mains Schubert
- Harmonia Mundi 2014 Piano 4 mains Smetana,Dvorak,Brahms