Saygun Quartet

11 Ocak 2018 19:30

Deniz Toygür Conus, 1. Keman
Özge Özerbek, 2. Keman
Yağmur Tekin, Viyola
Yusuf Çelik, Viyolonsel

PROGRAM :

-F. Schubert: Yaylı sazlar Dörtlüsü No.14 re minör, D.810 «Ölüm ve Genç Kız»
1.Allegro
2.Andante con moto
3.Scherzo: Allegro - Trio
4.Presto - Prestissimo

***ARA***

-F. Mendelssohn: Yaylı Sazlar Dörtlüsü Op.80 No.6 fa minör
1.Allegro vivace assai
2.Allegro assai
3.Adagio
4.Finale: Allegro molto

SAYGUN QUARTET

İzmir Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası (KODA) grup şeflerinden oluşan Saygun Quartet (Deniz Toygür Conus 1.Keman, Özge Özerbek 2.Keman, Yağmur Tekin Viyola, Yusuf Çelik Viyolonsel) 2015 yılında bir araya gelerek çalışmalarına başladı.
2016 yılında Ankara’da düzenlenen ‘Uluslararası Ulvi Yücelen Oda Müziği Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü. Ayrıca Hollanda’da düzenlenen ‘15. Almere Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nda birçok grubun önüne geçerek finale kalmaya hak kazanan son dört gruptan biri olmayı başardı.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi ülkemizin başlıca şehirlerindeki önemli konser salonlarında konserler veren Saygun Quartet, Prof. Rengim Gökmen yönetimindeki İzmir Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası eşliğinde E.Elgar’ın ‘‘Introduction and Allegro’’ adlı eserini solist olarak seslendirdi.
Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ile kendisinin 2000. konseri olan ‘Bodrum Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin açılış konserini yapma onuruna erişti. Sevda Cenap And Vakfının düzenlediği ‘2016 Yılı Onur Ödülü Altın Madalyası Töreni’nde ödülün sahibi olan değerli besteci Turgay Erdener’in yaylı sazlar dörtlüsünü seslendirdi. Değerli piyanist Fazıl Say ile birlikte çalıştığı ve kendi bestesi olan ‘Boşanma’ adlı yaylı sazlar dörtlüsünü, hem konserlerinde hem de Almanya’nın ünlü ‘Hamburg NDR Radyosu’nda başarıyla seslendirdi ve büyük beğeni topladı.
Saygun Quartet, 2017 yazında Hollanda’da gerçekleşen ‘Zeist Uluslararası Oda Müziği Festivali ve Masterclass’larına kabul edildi. Jerusalem Quartet, Casals Quartet ve Quartetto Quiroga gibi dünyanın önde gelen oda müziği gruplarının üyeleri ile çalışma fırsatı buldu; ayrıca bu iki haftalık süreçte yedi önemli konser verme şansı elde etti.
Saygun Quartet, Hannover Müzik Yüksekokulu’nun iki yıl sürecek olan master programında ünlü Kuss Quartet’in 2. kemancısı Prof. Oliver Wille ile çalışmalarına ve konserlerine devam etmektedir.

Deniz Toygür Conus (1. keman)

Kemancı Deniz Toygür 1988 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. 1999 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Feruza Abdullaeva ile başlayan keman çalışmalarını 2008 yılında lisans eğitimini bitirene kadar sürdürmüştür. O güne kadar okulun kemanını kullanan sanatçıya konserini izleyen İsviçreli bir klasik müzik tutkunu tarafından keman hediye edilmiştir. Daha sonra İsviçre’ye giderek Lozan ve Cenevre şehirlerinde Pierre Amoyal ile konser diploması, Sergey Ostrovsky ile solist diploması ve Pavel Vernikov ile post-grad diplomasını toplam altı yılda tamamlamıştır. İsviçre’de yaşadığı süreç boyunca ‘Sinfonietta de Lausanne’ orkestrası üyesi ve ‘Orchestre de la Suisse Romande’ misafir sanatçısı olarak çalışmıştır.
2005 yılında Bulgaristan’ın Bourgas kentinde yapılan ‘6. Uluslararası Alman ve Avusturya Müzik Yarışması’nda birincilik ve zorunlu eser özel ödülüne layık görülmüş olan Toygür 2006 yılında Mersin’de düzenlenen ‘2. Ulusal Gülden Turalı Keman Yarışması’nda ikincilik ödülü kazanmıştır.
Solist olarak beraber çaldığı orkestralar ve şefler arasında Mersin Oda Orkestrası- Münif Akalın, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası- Cem Mansur, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası- İbrahim Yazıcı, Başkent Oda Orkestrası- Dağhan Doğu, Filarmonia İstanbul-Ender Sakpınar, Orchestre Conservatoire de Geneve- Antoine Marguier, Bilkent Senfoni Orkestrası- Bujor Hoinic, Karşıyaka Oda Orkestrası- Oğuzhan Kavruk/Naci Özgüç, Eskişehir Büyükşehir Belediye Orkestrası/İzmir Devlet Senfoni Orkestrası- Rengim Gökmen bulunmaktadır.
Resital ve Oda Müziği konserlerinde piyanist Miki Aoki, Lauma Skride, Gerardo Vila, Leonora Armellini, flütçü Michel Bellavance, kemancı Sergey Ostrovsky viyolacı Giuseppe Russo Rossi, viyolonselci Denis Severin, saksafoncu Valentin Conus gibi tanınmış müzisyenlerle sahneyi paylaşmıştır.
2007-2008 Yılında Edward Schmieder tarafından Los Angeles’a davet edilerek I- Palpiti orkestrasında çalmıştır. 2011 yılında ‘Dünya Gençlik Orkestrası’nda başkemancılık yapan sanatçı, 2012 yılında dünyaca ünlü şef/piyanist Daniel Barenboim’in yönettiği ‘Doğu Batı Divan Orkestrası’na davet edilmiş ve bu güne kadar birçok kez gerçekleştirdikleri Newyork Carnigie Hall, Londra Royal Albert Hall gibi dünya çapında salonlarla dolu konser turlarında yer almıştır.
Toygür, 2015 yılından bu yana İzmir Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası’nda başkemancı ve Saygun Quartet’in birinci kemancısı olarak çalışma ve konserlerini sürdürmektedir.

Özge Özerbek (2. keman)

1989 yılında İzmir’de doğdu. Keman eğitimine Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Melek Göküstün ile başladı. 2006 yılında ‘Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları’ projesine seçildi ve konser turnelerine katılarak solo konserler verdi.
Jerrold Rubenstein, Lukas David, Peter Fisher, Ellen Jewett, Cihat Aşkın, Özcan Ulucan, Ildiko Moog, Ruşen Güneş, Alexander Rudin ve Ralf Gothoni’nin oda müziği ve uzmanlık kurslarında bu sanatçılarla çalıştı. Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuvar Orkestrası, Bremen Gençlik Senfoni Orkestrası, İzmir Concerto Barocco Orkestrası ve Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası ile solist olarak konserler verdi.
2007’de ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuvarı Keman Yarışması’nda birincilik ödülü, ayrıca oda müziği grubuyla 2011’de ‘14. Edirne Uluslararası Genç Müzisyenler Oda Müziği Yarışması’nda ikincilik, ‘Yaşar Üniversitesi Oda Müziği Yarışması’nda üçüncülük ödüllerine layık görüldü. 2009-2010 yıllarında ‘Kapadokya Klasik Keyifler Atölye ve Oda Müziği Konserleri’ projesinde yer aldı. 2009-2011 yılları öğrenimi sırasında ‘İstanbul Akbank Oda Orkestrası’nın üyesi olarak çalıştıktan sonra 2011 yılında Prof. Jerrold Rubenstein’ın sınıfından mezun oldu.
‘Türkiye Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası’nın yurtiçi ve yurtdışı birçok önemli festival konserlerinde orkestranın başkemancılığını yaptı. 2013 yılında ‘Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası’na kabul edildi ve günümüze kadar Avrupa’nın önemli başkentlerinin dünyaca ünlü salonlarında; Krzysztof Urbanski, Vasily Petrenko, Vladimir Ashkenazy, Bernard Haitink gibi değerli şefler yönetiminde konserler verdi.
Sanatçı halen 2011 yılından beri 1. keman üyesi olduğu ‘Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ ve 2015 yılında kazanmış olduğu ‘İzmir Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası’nda 2. keman grup şefi olarak çalışmaktadır. Ayrıca bu orkestranın grup şeflerinden oluşan ve 2016 yılında ‘Ankara 1. Ulvi Yücelen Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nda birincilik ödülü alan ‘Saygun Quartet’in 2. kemancısı olarak ‘Hochschule für Music Hannover‘de oda müziği yüksek lisansı eğitimine ve konserlerine devam etmektedir.

Yağmur Tekin (viyola)

1993 yılında Ankara’da doğdu. İlk müzik eğitimine sekiz yaşında, viyola eğitimine on bir yaşında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında Yrd. Doç. Feza Tüzer Gökmen ile başladı.
2007 yılında Rengim Gökmen yönetimindeki ‘Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’na kabul edildi ve dört yıl süreyle orkestrada görev aldı. Devam eden yıllarda ‘Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası’, ‘Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni Orkestrası’, ‘Türk Yunan Gençlik Orkestrası’ gibi pek çok orkestranın başta Almanya, Hollanda, Belçika, İtalya olmak üzere birçok ülkede temsil ve konserlerinde yer alıp, bu orkestraların grup şefliği görevini üstlendi. Bunun yanı sıra ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ başta olmak üzere Türkiye’deki çeşitli orkestralarda konuk sanatçı olarak görev aldı.
Tatjanna Masurenko, Marco Misciagna, Elçim Özdemir, Ruşen Güneş, Naoko Shimuzu gibi önemli solistlerin uzmanlık kurslarında aktif olarak yer aldı.
Oda müziği çalışmalarını Ilya Sirotin, Ildiko Moog, Andras Santora, Ellen Jewett ve Feza Tüzer Gökmen ile öğrenim gördüğü sürede devam ettirdi yurt içinde çeşitli konserler verdi.
2015 Haziran ayında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Feza Tüzer Gökmen’in viyola sınıfından yüksek şeref öğrencisi olarak başarıyla mezun oldu.
Halen mezun olmadan önce kazanmış olduğu Rengim Gökmen liderliğindeki ‘İzmir Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası’nda viyola grup şefi görevini ve ayrıca bu orkestranın grup şeflerinden oluşan ve 2016 yılında ‘Ankara 1. Ulvi Yücelen Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nda birincilik ödülünü alan ‘Saygun Quartet’in viyolacısı olarak çalışma ve konserlerini sürdürmektedir.

Yusuf Çelik (viyolonsel)

Yusuf Çelik, 1991 yılında Mersin’de doğdu. Müzik eğitimine 2001 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Ayşe Pelin Coşkun’un öğrencisi olarak başladı. Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası, Eskişehir Anadolu Senfoni Orkestrası, Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Karşıyaka Oda Orkestrası ve Cello Sound Bremen ile solo olarak konserler verdi. Türkiye’nin birçok şehrinde, Bremen ve Hannover’de resitallerde ve festivallerde yer aldı. ‘Mersin I. Ulusal Viyolonsel Yarışması’nda birincilik ödülünü ve ‘Ahmed Adnan Saygun Özel Ödülü’nü kazandı. Ankara’da Cumhuriyet Gazetesi’nin düzenlemiş olduğu ‘Gençlerin Cumhuriyeti’ adlı program ve Kırgız Büyükelçiliği kapsamında resitaller verdi. ‘Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’na katıldı ve daha sonra bu orkestranın viyolonsel grup şefi oldu.
2010 yılında Güher-Süher Pekinel’in, Ondiline Avrasya Şirketi ile gerçekleştirdiği ‘Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler’ projesinin bursiyeri oldu ve 2010-2013 yılları arasında Almanya/Bremen’de Prof. Alexander Baillie’nin sınıfında lisans eğitimi aldı. Prof. Tobias Kühne, Prof.Wolfgang Böttcher, Prof. Louis Hopkins, Prof.David Grigorian ve Prof. Natalia Gutman ile solo, Guy Ben Zioni, Münif Akalın, George Caduneli, Leipziger Quartett, Prof. Thomas Klug ve Prof. Marco Thomas ile oda müziği, Prof. Viola de Hoog ile barok çello çalışmaları yaptı. 2012 yılında İtalya’da ‘Citta Di Barletta Genç Müzisyenler Yarışması’nda üçüncülük ödülü aldı.
2014 yılının Eylül ayında Fethiye’de düzenlenen ve Natalia Gutman’ın jüri başkanlığını yaptığı ‘Benyamin Sönmez Ulusal Viyolonsel Yarışması’nda ikincilik ödülü kazandı. 2014 Aralık Ayında, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Tarafından verilen ’Üstün Başarı Sanat Bursu’nu kazandı.
Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası’nın (KODA) viyolonsel grup şefliğini yürütmekte olan Çelik ayrıca bu orkestranın grup şeflerinden oluşan ‘Saygun Quartet’in viyolonselcisi olarak, çalışma ve konserlerine devam etmektedir.