Sultaniye Köyünde Arıcılık Faaliyeti Başladı, Ceviz Fideleri Yeşerdi

2008-2009 öğretim yılında başlanılan ve TEMA Vakfı ile birlikte yürütülen Sultaniye Köyü Kalkındırma Projesi katılımcı okulların vermiş olduğu eğitim ile tamamlandı.
16 Haziran 2010 Çarşamba günü Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde yapılan proje kapanış toplantısı ve piknikte katılımcı okullara teşekkür edilmiştir.

Etkinlikte öğrencimiz Ekin Çankal’ın proje boyunca yapılan çalışmaları özetleyen konuşması tüm katılımcılar tarafından ilgi ve beğeni ile dinlenmiştir.

EKİN ÇANKALIN KONUŞMA METNİ:
Öncelikle iki seneye yayılan bu projede yer almamızı sağlayan TEMA Vakfına ve bizlere yol gösteren, destek veren ve Sultaniye Köyü projesini gerçekleştirmemizi sağlayan öğretmenlerimize teşekkürlerimizi sunarak sözlerime başlamak istiyorum.
Bildiğiniz gibi TEMA Vakfının Genç TEMA Lise Teşkilatındaki Pilot Liselerle birlikte yapmış olduğu köy kalkındırma projesi olarak Sultaniye Köyü seçildi. Bu projenin hedefi ise “Eğitim” ve “Doğa’nın” korunması ile ilgili projeleri faaliyete geçirmekti . Bu amaçla 2008-2009 Eğitim Öğretim yılında çalışmalarımıza başladık. Neler mi yaptık?
Önce tüm pilot okullarla birlikte 3 Ocak 2009 tarihinde Sultaniye’yi ziyaret ettik ve bu gezi ile Genç TEMA Lise teşkilatındaki öğrenciler olarak bizler, köyü tanıyarak burada ne tür çalışmalar yapabileceğimiz hakkında fikir sahibi olduk. Çalışmalarımızı ne doğrultuda geliştirebiliriz, ulaşmak istediğimiz hedefler neler olmalı gibi soruların cevapları bu gezi sonrasında zihnimizde oluştu.
Sultaniye bir orman köyüydü. Bu nedenle köy halkının arıcılıktan geçimini sağlaması için arı kovanlarını temin etmek , köyün sınırları içinde organik tarımla birlikte yaşamsal alanlar meydana getirmek ve köydeki öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimine yardımcı olmak amaçlarımız arasında belirginleşti.
Bu bağlamda iki yıla yayılan projenin ilk yılında, okullarımız köye sırayla giderek belirlediğimiz bu amaçlar doğrultusunda çeşitli çalışmalar yaptı.

İşte yaptıklarımız;

7 Mart 2009’da, Üsküdar Amerikan Lisesi Sultaniye köyüne gitti. Köy öğrencileriyle İngilizce dersinin yanında toplama, çıkarma, çarpma, işlemlerini kullanarak oynayabilecekleri oyunlar oynadılar.

Aynı senenin 21 Mart’ında Notre Dame De Sion Fransız Lisesi köye gelerek köy çocuklarına matematik-Türkçe ve İngilizce derslerinde yardımcı oldu. Köyde, okul doktoruyla birlikte sağlık taraması ve diş kontrolü yapıldı. Köye çeşitli sağlık malzemeleri getirildi ve bir ecza dolabı oluşturuldu.

28 Mart 2009 tarihinde Robert Kolej Sultaniye köyüne gitti. Okul öğrencileri; matematik, Türkçe dersinin yanında köy çocukları ile birlikte Monopoly ve Tabu oyunlarını oynadı, hikaye kitabı okuma çalışması yaptı ve köy öğrencilerine oyunlu İngilizce bir şarkı öğretti.

11 Nisan 2009’da, Ayazağa Işık Lisesi Köyü ziyaret etti. Arkadaşlarımız köy öğrencilerinin el becerilerinin gelişmesini sağlamak amacıyla onların kilden heykeller yapmalarına yardımcı oldular.

24 Nisan 2009’da ise Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Özel Kemer Lisesi deprem gibi yıkıcı afetler konusunda köy öğrencilerini bilgilendirme amacıyla video gösterimlerini içeren bir eğitim verdi ve ayrıca köydeki öğrencilere AKUT’un hazırladığı Afetlere Hazırlık Kitabı’nı dağıttılar.

11Nisan 2009 tarihinden itibaren köy halkına arıcılık konusunda TEMA Vakfı tarafından eğitim verilmeye başlandı. Bu noktada Sultaniye halkı bu eğitime büyük ilgi gösterdi ve 25 kişilik bir katılım sağlandı.

Projenin ilk yılı okullarımızın ve tabii ki TEMA’nın katkılarıyla başarıyla sonlandı.

Projenin ikinci yılına geldiğimizde, başlangıç olarak köyde bir şenlik düzenlendi ve bu şenlik sırasında 20 arı kovanı ve 400 ceviz fidesi köy halkına teslim edildi. Bu arada projenin devamı niteliğinde katılımcı okullar belirlenen seminer konuları ile ilgili köy çocuklarına eğitim vermeye devam ettiler.

Peki bu seminer konuları neydi?
13 Kasım 2009 tarihinde MEF Lisesi öğrencileri, öğretmenleri Erol Şahin ile birlikte, Aslan Bey İlköğretim Okulu öğrencilerine “Hijyen ve Hastalıklardan Korunma Yolları” konularında sunum yaptılar ve yanlarında götürdükleri sağlık ürünlerini dağıtarak kullanımı konusunda bilgi verdiler.

27 Mart Cumartesi günü Robert Kolej öğrencileri ve öğretmenleri Ferda Sezer ile SBS sınav sistemi hakkında bilinmesi gereken genel bilgiler ve sınavlara girmenin, eğitime devam etmenin önemi üzerine bir sunum yaptılar. Eşzamanlı olarak, Çiğdem Taran köydeki kadınlara yeni bir gelir kaynağı olabileceğini düşünülen el işleri hakkında bir bilgilendirmede bulundu. MEF lisesi öğrencilerinin yaptığı ikinci sunum ise çevreyi oluşturan elementler, bunların kirliliği, enerji, geri dönüşüm ve önemi gibi konuları içeriyordu.

Notre Dame De Sion Fransız Lisesi 15 Nisan 2010 tarihinde öğretmenleri Seval Erol danışmanlığında ilköğretim 3.4.ve 5. sınıflara yönelik Atatürk İlkeleri- Devrimleri ve Atatürk’ün Çevreye bakışını anlattı. Bugün bu ülkede rahatça yaşayıp okuyabilmenin kısaca sahip olduğumuz pek çok değerin Atatürk’ün devrimleri sayesinde gerçekleştiği vurgulanarak Atatürk’ün iyi bir lider, önemli bir devlet adamı, askeri deha olmasının yanı sıra doğa tutkunu olduğu anılarından örneklerle açıklandı. Daha sonra küresel ısınma etkileri ve alınması gereken önlemler konusunda öğrenciler bilgilendirildi.Okulun bahçesine dikilmesi için 10 adet fidan hediye edildi.

17 Nisan 2010 Cumartesi günü Koç Lisesi öğrencileri öğretmenleri Gülfer Birsin danışmanlığında Erozyon üzerine okul öğrencilerini bilgilendirdi. Ardından arkadaşlarımız, okul öğrencilerine İngilizce ders verdiler. Ayrıca Koç Lisesi tarafından Aslanbey İlköğretim okuluna bir Bilgisayar hediye edildi.

19 nisan tarihinde Ayazağa Işık lisesi öğretmenleri Tijen Genel ile birlikte Arslanbey ilköğretim öğrencilerine Erozyon ve korunma yöntemleri konusunda seminer verdiler.

21 Mayıs 2010 tarihinde TED İstanbul Koleji Vakfı Lisesi Genç Tema Lise Proje Grubu, öğretmenleri Gülseren Yayla danışmanlığında ‘’Doğal Afetler ve Toplum’’ konusunda Arslan Bey İlköğretim Okulu öğrencilerine konferans verdiler. Ayrıca Bilgi Erişim ve Araştırma Teknikleri öğretmeni Ünal Keskin tarafından hazırlanan ‘’Araştırma Teknikleri’’ konulu sunumun öğrenciler tarafından ilgiyle izlendiğini görmek bizler için ayrı bir gururdu.

TEMA Vakfı ile ile birlikte yürütülen bu eğitim projesi kapsamında 14 Mayıs Cuma günü Kemer Okulları, Sosyal Bilgiler ve Coğrafya öğretmeni Sedat Toy’un AKUT ile birlikte hazırladığı "Afet bilinçlendirme Semineri’ni verdi ve afetlerin etkilerini 5, 6, 7,8 sınıf öğrencilerine geniş kapsamlı olarak anlattılar. Ayrıca Kemer okulları, Kartepe Arslanbey ilk öğretim okulu için götürdükleri okul malzemesi ve kitapları okul öğretmeni Rıdvan Kartal’a teslim edildi

İşte iki yılı kısaca özetlemeye çalıştığımız bu projede bizler, hayatımız boyunca bizleri etkileyeceğine inandığımız çok önemli ve değerli deneyimlere sahip olduk. Birlikte iş yapmanın ne kadar zevkli, kendimiz dışında birilerine faydalı olmanın ne kadar değerli olduğunu, huzur ve mutluluk verdiğini anladık. Sultaniye köyü gibi şehirden km.lerce uzaklıkta bir dağ köyünde yaşamakta olan öğrenciler için bir şeyler yapabildiysek ne mutlu bizlere!...

Onlara sadece bir şeyler vermedik onlardan da çok şeyler aldık. Artık , onlar ve biz değil, sadece “BİZ”iz.
Ziyaretlerimiz boyunca bizlere eşlik eden TEMA Kocaeli Temsilcisi Sayın Nermin Tol, Sayın Güner Açıksöz, Sayın Muna Ercan ve Sayın Songül Tanrıverdi’ye, onların nezdinde tüm TEMA yetkililerine, Arslanbey İlköğretim okulu görevlilerine ve Sultaniye köyü halkına, bizlerle beraber oldukları, bizlere kattıkları her şey için tekrar teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla…

Çevre Kulübü öğrencileri:
Ekin Çankal-Bengi Yıldırım-Gökçe Gülten-Ece Bayram-Alara Yarcan-Melis Alp-Ayşe Önen-Gülce Özkara-Cem Selvi-Mine Özçelik-Eylül Öktem-Zeynep Soysal

Danışman öğretmen:Seval Erol