Piyano Resitali, Tomohiro Hatta

Klasik müzik

Piyano Yarışması İstanbul - Orchestra’Sion’un Üçüncülük Ödülünü Alan Sanatçı

Tomohiro Hatta, piyano

1986 doğumlu Tomohiro Hatta müzikal çalışmalarına beş yaşındayken M. Endo ile başladı. Beş yıl sonra, Sapporo Konservatuvarında, profesör oldu ve kurumun yöneticisi olan M. Myazawa’nın dersine kabul edildi.

Eylül 2005’te Paris’e taşındı ve Paris’teki Ecole Normale de Musique’te Profesör Marian Rybicki’nin dersine katılarak, müzikal yolculuğuna devam etti. Haziran 2006’da Paris Ecole Normale de Musique ’te oy birliği ve jürinin tebrikleriyle Piyano Performansı Diploması’nı aldı. Haziran 2007’de Paris Ecole Normale de Musique ’te Performans Yüksek Diploması’nı aldı. Tomohiro Hatta 2008’de Paris Bölgesi Devlet Konservatuvarına (Conservatoire à Rayonnement Région de Paris), itibarlı profesör Billy Eidi’nin sınıfına girdi ve bu eğitimini üç yıl sonra “jürinin oy birliğiyle” bitirdi.
Tomohiro Hatta geçenlerde, ’’Çok İyi’’ derecesiyle ve oy birliğiyle Oda Müziği Geliştirme Ödülü’ne layık görüldü. Hâlihazırda ESART’da Paulo Alvares’in yönlendirmesiyle masterinin son yılını tamamlamaktadır. Eğitimini özellikle Paul Badura-Skoda, Caio Pagano, Sergei Markarov ve France Clidat ile tamamlamaktadır.

Tomohiro Hatta, 2003’te ünlü Dvorak Rudolfinum Salonu’nda çaldı ve bir yıl sonra, Saint-Pétersbourg’un Klassika Orkestrası’yla birlikte L.V. Beethoven’in Piyano ve Orkestra için 3 no’lu Konçertosu’nu seslendirdi. Tomohiro Hatta, Rudolf Firkusny (Prag, Çek Cumhuriyeti) Uluslararası Piyano Yarışması’nda üçüncülük ödülü ve Smetana ödülü aldı. 2006’da, Porto (Portekiz) kenti Uluslararası Müzik Yarışması’nın en genç yarı finalist adayı oldu ve Fas’ta Majesteleri Prenses Lalla Meryem Uluslararası Piyano Yarışması’nın Üçüncülük Ödülü’nü aldı. Bu son yarışmada ayrıca Fransa Büyükelçiliği Özel Ödülü, Rus Büyükelçiliği Özel Ödülü ve Kültür Delegasyonu Özel Ödülü’nü de aldı. Tomohiro Hatta 2009’da, ünlü Long-Thibaud (Paris) Yarışması’nda yarı finalist oldu; bir yıl sonra ise Maria Campina (Portugal) Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik, Uluslararası Alexander Scriabin Yarışması’nda ise ikincilik ödüllerini aldı.

Tomohiro Hatta, kariyeri boyunca Salle Cortot’nun konserlerine katıldı; Paris Otomobil Kulübünde, Sainte Croix des Arméniens Katedrali’nde, Tacoignières’de, Château de Marsalin (Eure-et-Loir)’da, Paris’teki 25. Chopin Festivali’nde (Bagatelle), Paris Fransız-Japon Kültür Merkezinde, Paris Hôtel des Invalides’de, 11è Festival “Carré d’As Jeunes Talents” (Dreux)’de, Paris’teki Portekiz Büyükelçiliğinde çaldı, ayrıca (Long-Thibaud Yarışması birincilik ödülünü alan kemancı) Christophe Boulier ile birlikte Paris’te ve Mézin’de çaldı. Tomohiro Hatta 30 Aralık 2009’da Lizbon’da, Portekiz RDP-Antena 2 Radyosu’nda F. Chopin’in 200. yıl kutlamalarının açılışını yaptı. 2010’da, “Carré d’As Jeunes Talents”’ın 12. Festivali’nde çaldı. Ayrıca France 3 televizyon kanalının yayınladığı Salle Pleyel’deki “Bon anniversaire Monsieur Chopin” konser dizisine katıldı.

Tomohiro Hatta şimdilerde, solist kariyerinin yanı sıra, Portekizli piyanist Ricardo Vieira ile ikili olarak çalıyor. En tanınmış uluslararası bestecilerden bazılarının birkaç eseri, onlara ithaf edilmiştir; bunlar arasında Stéphane Blet (Fransa), Donald Yu (Hong Kong), Edward Ayres d’Abreu (Portekiz) gibi besteciler bulunmaktadır. İkili birçok prestijli festivallerde yer aldı ve şimdiye kadar Hindistan, Cape Verde, Almanya, Japonya, Fransa, Slovenya, Portekiz gibi çok sayıda ülkede sahneye çıktı. Uluslararası eleştirmenlerden gelen olumlu eleştiriler, ama ayrıca izleyicilerin sıcak coşkusu Duo MusicOrba’nın günümüz müzik dünyasında en parlak ikililerden biri olduğunu teyit etmektedir.
Tomohiro Hatta şu anda aynı zamanda Fransa’da Coudray-Montceaux Müzik Konservatuvarında ve Vauréal Müzik Konservatuvarında piyano profesörü olarak çalışmaktadır.

Tomohiro Hatta 2013’te İstanbul Orchestra’ Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nın Üçüncülük Ödülü’nü almıştır.

Program:

"Murmures"