Orchestra’Sion - Andrei Gavrilov

29 Mayıs 2014 19:30

Klasik müzik

Orchestra’Sion Kapanış Konseri

Orkestra Şefi: Orçun Orçunsel

Solist: Andrei Gavrilov - Piyano

Konzermeister: Rüstem Mustafa

PROGRAM

  • Ludwig van Beethoven: Egmont Uvertürü
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Piyano Konçertosu No.20 K.466 re minör

* Allegro
* Romanze
* Allegro assai

*** A R A ***

  • Ludwig van Beethoven: Senfoni No.3 op.55 Mi Bemol Majör «Eroica»

* Allegro con brio
* Marcia funebre: Adagio assai
* Scherzo: Allegro vivace
* Finale: Allegro molto

Andrei Gavrilov

Andrei Gavrilov, 1955 yılında Moskova’da doğdu. Annesi Assanetta Eguiserian, Heinrich Neuhaus ile çalışmış olan Ermeni asıllı bir piyanistti. Gavrilov, 1961 yılında Moskova Central Müzik Okuluna kabul edilerek, Alexander Goldenweiser ile çalışmış olan Tatyana Kestner’ın öğrencisi oldu. Çalışmalarını bir başka Neuhaus disiplini olan, Lev Naumov ile Moskova Konservatuvarında tamamladı.

1974 yılında henüz on sekiz yaşında iken, konservatuvarın ilk dönemini tamamladıktan sonra Uluslararası Tchaikovsky Yarışması’nı kazandı ve aynı yıl Salzburg Festivali’nde Sviatoslav Richter’in yerine çalarak uluslararası üne kavuştu. 1979’a kadar dünyanın birçok büyük müzik merkezinde, yılda yaklaşık 90 konser konser verdi ve aynı zamanda üniversitedeki çalışmalarına devam etti.

1979 yılı, Gavrilov’un kariyerinin ilk zirve noktasıydı. Tchaikovsky’nin Birinci Konçertosu’nu çalarken Berlin’de onu dinleyen Herbert von Karajan, nadiren yönetmesine rağmen, Rachmaninoff Konçertolarının kaydını teklif etti. Kayıtlar, Aralık 1979’da Berlin’de Berlin Filarmoni Orkestrası ile İkinci Konçerto için programlanmasına rağmen Gavrilov provalara katılmadı. Daha sonradan bu durumun Gavrilov’un Sovyet Rejimi’yle ilgili eleştirel tespit ve söylemleri nedeniyle meydana geldiği anlaşıldı. Ancak 1984 yılında Mikhail Gorbaçev’in araya girmesiyle ile bu kâbus sona erdi, Gavrilov’a Batı’da politik koruma olmadan konser verebilmesine olanak tanımak için «serbest pasaport» verildi. Sanatçı, sonraki yıllarda Londra’da yaşadı ve 1989’dan itibaren Alman vatandaşlığına kabul edildi.

1993 yılında kültür sahnesinden çekildi. Konserlerini iptal etti ve stüdyo kayıtlarını bıraktı. Kendisini kariyerinin zirvesinde gördüğünü dile getirerek iki yıllık iznini sekiz yıla çıkardı. Bu süre içerisinde konçerto ve piyano tekniği üzerine çalışmalarına devam etti. 2001 yılında İsviçre’nin Lucerne şehrine taşınarak 2001-2002 sezonunda konserlere başladı.

Gavrilov, virtüözlüğü ve müzik gücü ile seçkin bir piyanisttir. 1974 yılında Melodiya,Tchaikovsky’nin Birinci Konçertosu’nu ödül töreni konserinde solo bir performansla kaydetti. Bunu, 1976 yılında yaptığı Rachmaninoff’un Üçüncü Konçertosu’nun kaydı takip etti. Gavrilov 1977’den 1989’a kadar EMI için yoğun bir şekilde çalıştı. O tarihten bu yana Chopin Etütleri’ni ve daha birçok eseri, özellikle Chopin, Scriabin, y Prokofiev, Rachmaninoff ve J. S. Bach’ın eserlerini yorumladı. 1991’den 1993’e kadar Deutsche Grammophon için kayıtlar yaptı. Daha birçok proje Gavrilov’un diskografi kaydına 1992 yılında eklenmiş fakat tamamlanamamıştır.

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında genç bir piyanist-orkestra şefi ile, kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve Orchestra’Sion’un daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimiyle kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında vermiştir. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, 2010 yılında resmen «Orchestra’Sion» adını almıştır.

Konzermeister Rüstem Mustafa başta olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya kadar genişleyen kadrosuyla, Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür ve sanat yaşamında önemli bir yer kazanmıştır.

2012 yılında Jean-Jacques Rousseau’nun 300. Ölüm Yıl dönümü Etkinlikleri kapsamında, sanatçının hem yazıp hem müziklerini bestelediği «Köyün Kâhini» Operası’nın Türkiye’deki ilk seslendirilişi ünlü Fransız Barok Topluluğu «Les Paladins» ile birlikte gerçekleştirilmiş ve konserin kaydı CD olarak dinleyiciye sunulmuştur. 2013 yılında orkestra, dünya çapında ses getiren bir organizasyona, 1. Uluslararası İstanbul Orchestra’Sion Piyano Yarışması’na adını vermiştir.
Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka orkestralarda bulunmayan bir renge sahip
olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak sanatsal faaliyetlerini sürdürmektedir.