Orchestra’Sion - Andrei Gavrilov

29 Eylül 2012 20:00

Klasik müzik

Davetiye için buraya tıklayın.

Sanatçıyı NDS konserinde dinleyebilirsiniz.

Orchestra’Sion Açılış Konseri

Şef: Orçun Orçunsel

Solist: Andrei Gavrilov - Piyano

Konzertmeister: Rüstem Mustafa

PROGRAM

• Igor Stravinsky : Pulcinella Süiti
  • Ludwig van Beethoven: Piyano Konçertosu No.2 op.19 Si bemol Majör

*Allegro con brio

*Adagio

*Rondo: Molto allegro

**Ara **

• Wolfgang Amadeus Mozart: Senfoni No.41 K.551 Do Majör «Jüpiter»

*Allegro vivace

*Andante cantabile

*Menuetto: Allegretto - Trio

*Finale: Molto allegro

Andrei Gavrilov

Andrei Gavrilov, 1955 yılında Moskova’da doğdu. Annesi, Heinrich Neuhaus ile çalışmış ve Gavrilov’a iki yaşında ilk piyano derslerini vermiş olan bir Ermeni piyanistti. Gavrilov, 1961 yılında Moskova Central Müzik Okuluna kabul edilerek, Alexander Goldenweiser ile çalışmış olan Tatyana Kestner’ın öğrencisi oldu. Çalışmalarını bir başka Neuhaus disiplini olan, Lev Naumov ile Moskova Konservatuvarında tamamladı. 1974 yılında henüz 18 yaşında iken, konservatuvarın ilk dönemini tamamladıktan sonra Uluslararası Tchaikovsky Yarışmasını kazandı ve aynı yıl Salzburg Festivalinde Sviatoslav Richter’in yerine çalarak uluslararası üne kavuştu. 1979’e kadar dünyanın birçok büyük müzik merkezinde, yılda yaklaşık 90 konser konser verdi ve aynı zamanda üniversitedeki çalışmalarına devam etti.

1979 yılı, Gavrilov’un kariyerinin ilk zirve noktasıydı. Tchaikovsky’nin birinci konçertosunu çalarken Berlin’de onu dinleyen Herbert von Karajan, nadiren yönetmesine rağmen, Rachmaninoff konçertolarının kaydını teklif etti. Kayıtlar, Aralık 1979’da Berlin’de Berlin Filarmoni Orkestrası ile ikinci konçerto için programlandı fakat Gavrilov provalara katılmadı. Daha sonradan bunun sebebinin Gavrilov’un Sovyet rejimi ile ilgili kritik tespit ve söylemleri sebebiyle KGB başkanı ve Sovyetler Birliği Komünist Parti genel lideri Yuri Andropov tarafından, Leonid Brezhnev’ın de onayı ile Gavrilov’un pasaportuna ve uçak biletine el konulmuş ve telefon hatlarının kesilmiş olması olduğu anlaşıldı. Daha sonra Gavrilov ev hapsine mahkûm edildi, birkaç kez de psikiyatri koğuşuna gönderildi. 1984 yılında Mikhail Gorbaçev’in araya girmesi ile bu kâbus sona ermeye başladı, Gavrilov’a batıda politik koruma olmadan konser verebilmesine olanak tanımak için «serbest pasaport» verildi. Sanatçı, sonraki yıllarda Londra’da yaşadı ve 1989’dan itibaren Wiesbaden yakınlarında Bad Camberg’da yaşayarak Alman vatandaşlığına kabul edildi.

1993 yılında kültür sahnesinden emekli oldu. Konserlerini iptal etti ve stüdyo kayıtlarını bıraktı. The Guardian’da yaptığı bir röportajda kendisini kariyerinin zirvesinde gördüğünü, maddi olarak iyi durumda olduğunu fakat özgün ve idealist bir sanatçı olma boyutunda özgür olmadığını dile getirdi. İki yıllık izin, sekiz yıla çıktı. Bu süre içerisinde besteciler ve onların eserlerindeki niyetleri üzerine çalıştı, dini ve felsefi sorular sordu ve altı ay Fiji’de yaşadı. Piyano tekniği üzerine yeniden çalıştı ve 2001 yılında İsviçre’nin Lucerne şehrine taşınarak 2001-2002 sezonunda konserlere başladı. 2008 Ağustos’undan beri ikinci eşi ve oğlu ile Kanton Zürih’te yaşıyor.

Gavrilov, virtüözlüğü ve gücü ile seçkin bir piyanisttir. 1974 yılında Melodiya Tchaikovsky’nin birinci konçertosunu ödül töreni konserinde solo bir performansla kaydetti.Bunu 1976 yılında yaptığı Rachmaninoff’un üçüncü konçertosunun kaydı takip etti. 1977’den 1989’a kadar EMI için yoğun bir şekilde çalıştı. O tarihten bu yana Chopin etütleri ve daha birçok eseri, özellikle Chopin, Scriabin, Prokofiev, Rachmaninoff ve J. S. Bach eserlerini yorumladı. 1991’den 1993’e kadar Deutsche Grammophon kayıtları yaptı. Daha birçok proje Gavrilov’un diskografi kaydına 1992 yılında eklenmiş fakat tamamlanamamıştı.

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion ’un ortaya çıkmasında genç bir Türk piyanist ve orkestra şefi ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Önceki konserlerinin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS orkestrası, ’’Orchestra’Sion’’ adını resmen 2010 yılında aldı.

Orkestra; 20 genç Türk profesyonel müzisyen ile kariyerlerinin başlangıcında bulunan yetenekli solistler ve zaman zaman bu isimlere eşlik eden ünlü solistlerden oluşuyor.

Orchestra’Sion’un repertuvarı, klasik orkestra repertuvarı olmakla birlikte, Arjantin tangoları ve Orçun Orçunsel’in düzenleme ve besteleriyle de ayrıca zenginleşmiştir.