NDS Çevre /Sürdürülebilir Yaşam Kulübü Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesindeydi

Permakültür çalışmaları içerisinde kullandığımız bitkileri daha yakından tanımak için Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulübü olarak 4 Kasım 2015 tarihinde Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler bahçesindeydik.

Bahçe Hakkında Genel Bilgi:

14 dönümlük alanda yer alan Türkiye’nin tek tıbbi bitkiler bahçesi 2005 yılında açılmıştır. Tıbbi bitkileri araştırmak, üretmek, tanıtmak, bitki çeşitliliğinin korunup geliştirilmesine katkıda bulunmak vb amacıyla kurulmuş bahçe bitki örtüsü açısından çok zengin.Toplam bitki sayısı yaklaşık 700 civarında.

Bahçede tüm bitki artıkları yeniden dönüştürülüyor ve kompost yapılıyor.

Ayrıca su israfının önüne geçmek için damlama ve yağmurlama yöntemleri kullanılıyor.

Bahçeden öğrendiklerimiz:

Endemik bitkilerinde yetiştirildiği bu zengin bahçede öğrencilerimiz Permakültür çalışmaları içinde pek çok kazanım elde etmiş oldu

Sabunotu: Karanfilgiller familyasındandır. Koyu yeşil renkli bitkinin en önemli özelliği içerdiği saponin nedeniyle suyla çalkalandığında sabun gibi köpürmesi.

Itır Çiçeği : Oldukça hoş bir kokusu var. Yaprakları ezildiğinde limon ve nane kokuları salar. Kokusu nedeniyle zihin açma özelliği olan bitki cilt güzelliğinde tonik olarak burun kanamasında tampon olarak kullanılır.

Lavanta: Lavanta bitkisinin, yatıştırıcı ve de sakinleştirici etkisi de bulunuyor.

Pelin Otu: Haşerata karşı oldukça etkili. Bu nedenle Permakültür çalışmalarında etkin olarak kullanılıyor.Çok çabuk yayılarak toprağı kaplayabiliyor.

Hodan Otu: Yaprakları yenebiliyor. Çiçeklerinden ise mavi boya elde ediliyor.Yanına ekildiği bitkinin gelişimini olumlu yönde etkiliyor.

Mercanköşk: Kozmetik ve Tıpta kullanılmakta. Ağrı giderici özelliği var.

Adaçayı: Keskin kokusu ile haşerata karşı oldukça etkili. Permakültür çalışmalarında kullanılan bir bitki.

Aspirin ağacı: Söğut ağacı diye geçen bu ağaç en eski zamanlardan bu yana ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılıyor. Suda bulunan ve ağrıyı hafifleten madde bugün bildiğimiz tanımıyla salisilik asit.