NDS öğrencilerinin Aşiyan Müzesi Gezisi

11. sınıf öğrencileri 7 Mart 2017 tarihinde Aşiyan Müzesine gitti ve iki öğrencimiz o geziyi bize anlattı :

Öncelikle bu gezinin yapılması çok büyük bir ayrıcalıktı 11.sınıflar için. Kaç yıldır yapılamayan bu gezi, bize edebiyat dersinde de işlediğimiz şairin yaşamını, bulunduğu ortamı ve kendisini daha iyi tanımamızı sağladı.
Kendisinin şiirleri haricinde sanatsal bir ruhu olduğunu, resim yaptığını ve kendi evinin içini kendi dekore ettiğini öğrenme fırsatı bulduk. Görevlilerin ilgisi, herkesi nasıl kendilerini dinlemeye ikna ettikleri ve anlattıkları her şeyi gerçekten bilerek aktarmaları bu geziyi daha da zevkli kıldı.

Evin içinde dönemin başka şairleri için yapılmış odalarda gördüğümüz eşi benzeri olmayan eşyalar ve kıyafetler ise bu müzeyi daha da gezmeye değer yaptı. Yıllardır gezilere götürülürüz okullar tarafından ama bu en çok hatırlayacağım gezi olacak. Önceden de şairle ilgili bilgilerimin olması ve bu beni çok mutlu etti. Bu gezi için çok teşekkür ediyorum tüm öğretmenlerime...”

Ece Er 11G

Aşiyan müzesi, Rumeli Hisarı’nda bulunan, Türk edebiyatındaki en önemli isimlerden biri olan Tevfik Fikret’in evi olduğu gibi içinde başka yazar ve sanatçılarımızın da eserlerini ve onlarla ilgili bilgileri barındırıyor. Tevfik Fikret’in yaşamına attığımız bu küçük bakış, gerçekten büyüleyici...
Onun doğa ve sanata olan aşkını, evini ve duvarlarını süsleyen tabloları ve evini dekore ettiği eşyaların uyumunu mutlaka görmek lazım. Evin küçük bir tepede konumlanması, Boğaz’a bakan odalardaki nefes kesici manzarayı tamamlıyor.
İnsan ne zaman o pencerelerden baksa ilhamla doluyor. Bu gezide ilgimi en çok çeken ve beni mutlu eden küçük bir detay vardı: Mutfak penceresinin mağara girişine benzeyen bir kayadan oluşması... Bu tür küçük detaylar, böyle önemli yerleri daha da büyüleyici kılıyor..
.”

Deniz Yardımcı 11E

Tevfik Fikret, Aşiyan’daki evinde bir yüzyıl önce İstanbul’un en güzel manzarasına karşı hoşafını yudumlayıp eserleri için ilham alırken biz de 7 Mart 2017 Salı günü kendisini ziyarete gittik. Fikret, bizi evin girişindeki büyük salonda gerçeğini andırmayan bir balmumu heykel olarak karşıladı.
Büyük şair, evine “kuş yuvası” anlamına gelen Aşiyan ismini vermiştir ve ilçe de ismini buradan almıştır. Fikret’in kendi tasarladığı iç dekor, duvarları süsleyen kendi yağlı boya tabloları, Şair Nigar Hanım ve Abdülhak Hamit Tarhan gibi diğer büyük yazarların da yer aldığı müze, adeta bir ilham yuvasıdır.
Fikret’in çalışma odasını doğu ve batı olarak ayrıp kitaplarını ve dekorunu bu bölümlere göre düzenlemesi, mutfaktaki “Sokrates’in mağarası” isimli penceresi, şairin ince zevkini tasvir ediyor. Beni en çok etkileyen bunların hepsi olmakla beraber böyle değerli bir müzenin günümüzde hâlâ var olabilmesi ve kültürel bir miras olarak korunmasıdır.

Laura Messner 11E