NDS, Türkiye Frankofon Liseliler Ödülü’ne katılıyor

NDS’den kırk öğrenci, Türkiye Fransa Büyükelçiliğinin ve Fransız Kültür Derneğinin düzenlemiş olduğu Frankofon Liseliler Ödülü çerçevesinde aday olan beş romanı okudu.

Bu yıl ilki düzenlenen ödül; İstanbul, Ankara ve İzmir’deki Frankofon Liselerin 10. ve 9. sınıf öğrencilerine hitap ediyor. Yarışmadaki beş kitap bu okulların dokümantalistleri tarafından seçildi.

Ekim 2016 ile Ocak 2017 arasında gerçekleşen okuma döneminin sonunda, kırk biri Notre-Dame de Sion’lu olan doksan sekiz okurun her biri kendi okulunda en tercih ettiği kitap için oy verdi. En çok oy toplayan iki kitap, Benoît Broyart ’ın eseri “Si tu savais” ile Marie-Sabine Roger’in eseri “Le terrible effaceur” oldu.

14 Şubat’ta, lisenin Medyatek sorumluları ile bu kültür-eğitim etkinliğini düzenleyen Marion Bresson ve Birute Verbiejute genç okurların tümünü bir araya getirerek kendilerine yarışmanın devamını anlattılar.

Önümüzdeki 17 Mart Cuma günü Taksim’deki Fransız Kültür Derneği’nde ulusal bir tartışma düzenlenecek. Katılımcı liselerden ikişer öğrenci bu tartışmaya katılacak ve her biri söz konusu iki kitaptan birini savunacak.

Bu etkinlik, İstanbul’daki Fransız Pierre Loti Lisesinden üç öğrenci tarafından yönetilen bir edebî program şeklini alacak olup Ankara Fransız Charles de Gaulle Lisesi öğrencileri tarafından da filme alınacak.

Konuşmalar katılımcı kurumlardan gelen bir öğrenci heyeti karşısında yapılacak. İzleyiciler, en iyi iki konuşmacıyı seçmek için oy verecek; seçilenler Fransız Kültür Derneği’nin girişimiyle başlatılan “İki dil konuşan kuşak” programı çerçevesinde bu yaz Fransa’da on beş günlük bir konaklama kazanacak.

Tartışmada en iyi öğrenci, kitabının kazanmasını sağlayacak ve bu kitap Türkçeye çevrilecek.

Ödül teslim töreni 20 Mart 2017 Pazartesi günü, Türkiye’deki Fransız Büyükelçisi’nin ve kitabı kazanmış olan yazar ile bu yarışmayla ilgili tüm okurların katılımıyla Fransız Sarayı’nda yapılacak.