NDS Sürdürülebilir Yaşam Kulübü, Doğal Tarımın incelikleri ve uygulaması için Beykoz Hotaru Bahçesi’ndeydi

NDS ve Saint-Michel Fransız Lisesi Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü öğretmen ve öğrencileri, 7 Kasım tarihinde Hotaru Bahçesi’nde doğal tarım uygulamaları yaptı.

Japonca ateşböceği anlamına gelen Hotaru Bahçesi, adından anlaşılacağı gibi hem kendini hem de etrafını aydınlatmak isteyen doğaseverlerin çalıştığı doğal tarım bahçesidir.

İlk önce bahçenin sahiplerinden bilgi alan öğrenciler daha sonra bahçeyi kışa hazırlama çalışmalarına başladı. Domates sırıkları toplandı, tek tek bitkiler incelendi. Tohum alma çalışmaları yapıldı. Tatlı patatesler toplandı ve közde pişirildi. Öğle yemeğinin ardından doğaya şükretme etkinliği ile güzel bir çalışma tamamlanmış oldu.

Doğal tarımın incelikleri:

Doğal tarımın üç esası vardır: Temiz toprak, temiz tohum, temiz su

Burada hiçbir kimyasal ilaç, suni ya da hayvansal gübre kullanılmadan tarım yapmak hedeflenmektedir. Gübre kesildiğinde ürünün sebze ve meyve verimi artmaktadır. Çünkü toprağın kendisi doğal gübredir. Yapraklar dökülür, ayrışır ve toprağa karışır. Toprağı her anlamda besler. Nüfusun çok fazla artması insanları daha fazla gıdaya muhtaç ettiğinden, buna paralel olarak kimyasal gübre, ilaç ve hormon kullanımı artmıştır. Zararlı böcekler de gübrelerle artmaktadır. Kimyasal ilaçlarla toprak zehirlenmekte ve bu zehir ürünlere geçmektedir.

Doğal olarak yetişmiş bir bitki gübreli bir bitkiye göre rüzgar, yağmur gibi olaylara karşı daha dayanıklıdır. Çünkü kök boyları uzundur. İyi beslenen bitkilerin de meyveleri büyük ve lezzetli olur.

Sadece toprağın gücüne güvenip doğa ile iş birliği içinde sağlıklı, besleyici ve lezzetli gıda üretmek mümkündür.