NDS Hazırlık öğrencileri “Karanlıkta Diyalog” sergisini gezdi

Tam karanlıkta bir görme engelli sopasıyla ve görme engelli bir rehber tarafından yönlendirilen alışılmadık bir yol alma deneyimi olan “Karanlıkta Diyalog” sergisine sömestr tatili öncesi, NDS’den birkaç Hazırlık sınıfı katıldı.

Bazı öğrencilerin izlenimleri şöyle:

“Ziyaret sona erdiğinde, bakmadan da görebileceğimizi ve bizden yardım istedikleri takdirde engelli insanlara yardım etmemiz gerektiğini fark ettik. Engellilere farklı insanlarmış gibi bakmamalıyız, onlara saygı duymamız ve kendilerini bizim gibi hissetmeleri için yardımcı olmamız gerekir."

Zeynep Naz Doğan ve Ece Akay, Hz C

“Tamamen karanlığın içindeyken duyma ve dokunma gibi diğer duyularımızı daha iyi kullanmayı başardık. Bu duyular daha çok güçlendi, onlara güveniyoruz ve görme engelli insanların günlük hayatlarında çektikleri zorlukları da öğrenmiş olduk.”

Vera ERDOGLU, Hz F

“Sergi bir metro istasyonunda yer alıyor. Orada görme engelli insanların duygularını daha iyi anlıyoruz. Görme engelli olan bir rehberle karanlıkta yürünüyor. Bizim için iyi bir deneyim oldu.”

Beren Dönmez Hz E

“Bu sergiye bir görme engellinin bir gününü keşfetmek üzere gittik. İyi bir deneyim oldu çünkü onların çektiği zorlukları öğrendik. Bu onları anlamanın ilginç bir şekli. İlk başta merak içindeydik ve içeri girdiğimizde kolay olmayacağını anladık. Gezi bitip de geri dönerken çok mutluyduk çünkü hâlâ görebiliyorduk, oysa orada çalışan insanlar için aynı şeyi söyleyemeyiz, bu da üzücü. Bence onları anlamak için oraya en az bir kez gitmek ve onların hayatını kolaylaştırmaya çalışmak gerekir.”

Ece Turcan Hz E