NDS Fransızca MUN Kulübü Saint-Joseph’teki MFINUE konferansına katıldı

Cuma günü, MFINUE’nin ilk günüydü ve benim de ilk konferansımdı. Önce Komitelerimize girdik ve kendimizi biraz tanımak için oyunlar düzenledik. Sonra açılış törenine katıldık. Sınıftan dönerken gruplar hâlinde kararlar yazmaya başladık. Ben kendi grubumu sevdim, herkes cana yakın ve güler yüzlüydü. Ayrıntılı ve anlaşılır bir karar yazdık. Biraz ara verdikten sonra Komitelerimize dönüp bu konuda tartışmaya başladık. Gayet ciddi bir tartışmaydı ve ben de dikkatle izliyordum. Tartışmanın sonunda başkanlar bizi eğlendirmek için kişisel notları okudular. İlk günüm hoş geçti ve unutulmaz bir deneyim oluşturdu.
Ece Yayla 11D

Biz Kanada’yı temsil ettik ve altı komite vardı. Ben Çevre Komitesindeydim, Ece İnsan Hakları Komitesinde, Doğa Hukuk Komitesinde, Selin Silahsızlanma Komitesinde, Alis ise Ekonomik ve Sosyal Komitedeydi. Komitelerimize ait alt konular üzerinde Kanada’nın politikacılarını temsil ediyorduk. Kanada ile aynı politikaları uygulayan başka heyetlerle birlikte kararlar aldık.
Sonunda kararlar oylandı. İlk oylamada kabul edilenler tüm delegeler tarafından Genel Kurul’da tekrar oylandı.
Sedef Şener 11D

Her yıl Saint-Joseph’te düzenlenen MFINUE Konferansına katılarak olağanüstü bir hafta sonu geçirdim. İlk gün ne olup bittiğini anlamak biraz zor oldu çünkü bu benim ilk konferansımdı ve dolayısıyla nasıl işlediğini bilmiyordum. Ayrıca Fransızcayı ilk defa okul dışında kullanıyordum ve biraz stresliydim. İkinci gün, konferansın nasıl işlediğini ve genel sözcük dağarcığını anladım ve herkes gibi konuşmaya başladım. Tartışmalara, karar yazımlarına katıldım. Cuma gününe göre daha iyi geçti. Bu konferans sayesinde Fransızcamın geliştiğini düşünüyorum. Ayrıca çok sayıda insanla tanıştım. Aynı zamanda, nükleer silahlanma gibi ciddi konularda Fransızca konuşmak, alınacak kararları bulmak ve anlaşmalar kaleme almak ilginçti. Şimdi diğer konferanslara da katılmak istiyorum ama Türkiye dışındakileri tercih ederim.
Selin Akpınar 10D

Pazar günü de, diğer günler gibi, her bir Komitede tartışmalar vardı, bir de ayrıca Genel Kurul oturumu yapıldı. İyi bir deneyim oldu ve bu üç günden çok yararlandık. Dünya sorunları hakkında çok şey öğrendik ve Komitelerimizde bu konularda düşündük. Son gün, basın öğrencileri tarafından hazırlanan kapanış töreni de vardı, harikaydı. Orada bu iki MUN gününü, tartışma anlarını, geceyi anlatan birkaç video izledik... Bazı kişilerle tanıştık, iyi uyum sağlayabildik, güzel bir dostluk havası vardı.
Doğa Tomba 11C

Cuma günü, MFINUE’nin ilk günüydü. Diğer delegelerle tanışmaya başladık. Sonrasında başkanlar konferansın usulünü ve orada neler yapıldığını anlattılar. Ben Kanada delegesiydim ve ECOSOC komitesindeydim. İlk günün konusu “Hayvan Hakları Bildirgesi” idi. Başkanlar bir karar yazabilmemiz için bize zaman verdiler. Komite “kabul” ve “ret” olmak üzere ikiye bölündü.
Ben “kabul” grubundaydım. Görevli delegeler bazı kararları kaleme aldı. Tartışma ve oylamalar sonucunda tek bir karar benimsendi.
Alis Yavuz 10C