Lycée Notre Dame de Sion

Cumhuriyet Caddesi 127 Harbiye 34373 Istanbul - Tel:+90 (212) 219 16 97 www.nds.k12.tr

Jüri Başkanı: VAHAN MARDIROSSIAN

orkestra şefi ve piyanist

Vahan Mardirossian orkestra yönetmeye on beş yaşında başladı. Baş şef ve Ermeni Gençlik Kültür Merkezi Oda Orkestrası’nın müzik direktörü olarak atandı.
Mayıs 2014’te Vahan Mardirossian Tokyo Filarmoni Orkestrası’nı yönetmeye başladı. Bu konserden sonra, Mayıs 2015’te NHK Senfoni Orkestrası ve Japon Filarmoni Orkestrası’nı yönetmeye davet edildi. 2014/ 2015 sezonunda yeniden Prague Radio Senfoni Orkestrası ile bir araya geldi.
Vahan Mardirossian Caen Orkestrası’nın baş şefi ve Ermenistan Ulusal Oda Orkestrası’nın (NCOA) müzik direktörüdür.
Prag Filarmoni Orkestrası, Prague Radio Senfoni Orkestrası, Ermenistan Filarmoni Orkestrası, Pays de Loire Ulusal Orkestrası, (Strasbourg Filarmoni Orkestrası ve SWR Baden-Baden Freiburg Senfoni Orkestrası’nın en iyi elemanlarından oluşan) « Amalgames » Orkestrası, Douai Orkestrası, Les Czech Soloists, Lübnan Filarmoni Orkestrası, Caen Orkestrası, Cannes Orkestrası, Toulon Opera Orkestrası, Novossibirsk Oda Müziği Orkestrası, Ermenistan Ulusal Oda Orkestrası’nı düzenli olarak yönetmektedir.
Bu orkestralarda solist olarak A. Markov, V. Sverdlov-Ashkenazy, D.Poppen, B.Engerer, X.Phillips, L.Vogt, K-W.Paik, R.Galiano, V.Postnikova, D,Kashimoto, S. Nakaryakov, G. Hofmann, A.Chaushian, R. Pidoux, A. Soumm, A. Ghindin, I.Tchetuev, P. Leschenko, A.Wass, J-M.Phillips-Varjabedian, Trio Wanderer, F. Mondelchi, J-C. Pennetier, J. Rouvier, M. Coppey, R. Arodacky, N. Dautricourt, S. Bechy, G.Touvron, S.-M.Degand, E. Rozanova, R. Daugareil, A. Cazalet gibi uluslararası üne sahip müzisyenleri vardır.
Repertuvarı Barok dönemden günümüze geniş bir yelpazeyi kapsar. (Tanguy, Saariaho, Rautavaara, Dutilleux, Rihm, Kagel, Crumb, Ligeti, Mulsant…) Mayıs 2013’te Vahan Mardirossian Nanterre-Amandiers Tiyatrosunda Tigranyan Operası’nın Fransız uyarlamasını olan « Anouche » ’u yönetti. Çeşitli orkestralarda şeflik yapan Vahan Mardirossian Çaykovski’nin Keman Konçertosu’nu (Stéphanie-Marie Degand, Caen Orkestrası) ve Florentine Mulsant’ın telli çalgılar için 1. Senfonisi’ni kaydetti. (NCOA) Ünlü bir piyanist olan Vahan Mardirossian, birkaç yıldır konçertoları klavyeden yöneterek, bu iki tutkuyu bir araya getirmektedir. (Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Grieg, Chostakovitch…). Kurt Masur, Paavo Jarvi, Yutaka Sado, Yuri Ahronovitch gibi büyük şeflerin yönetiminde çalmaktadır.
Kurt Masur ile karşılaşması Vahan Mardirosyan’ın kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Maestro tarafından New York’taki orkestra yönetim seminerine davet edildi ve burada, ödül kazananlar arasında, Manhattan School Orkestrası’nı da yönetti Vahan Mardirossian 2005’te « Maestria » adlı oda orkestrasını kurdu. Sanatçı Fransa’da Théâtre des Champs-Élysées ve la Halle aux Grains de Toulouse gibi yerlerde sahne almaktadır.