J. Brahms’ın keman ve piyano için tüm sonatları

22 Şubat 2018 19:30

Vahan Mardirossian : piyano
Lusine Harutyunyan : keman

PROGRAM :

Johannes Brahms : Keman ve piyano için Sonat no 1 Sol majör opus 78
Johannes Brahms : Keman ve piyano için Sonat no 2 La majör opus 100

***ARA***
Johannes Brahms : Keman ve piyano için Sonat no 3 re minör opus 108

VAHAN MARDIROSSIAN, piyano:

Ermenistan doğumlu Vahan Mardirossian yedi yaşındayken piyano ve kompozisyon eğitimine başladı ve dokuz ay sonra ilk resitalini verdi. O günden sonra eski SSCB ülkelerinde konserler vermeye başladı. Paris Yüksek Devlet Müzik Konservatuvarında Jacques Rouvier’nin öğrencisi oldu ve 1996 yılında piyano birincilik ödülünü kazandıktan sonra piyano geliştirme eğitimine başladı. İki yıl boyunca G. Sebôk, D. Bashkirov, C. Frank, J-F. Collard gibi çok büyük ustaların master sınıflarını izleyerek eğitimini geliştirdi.
Vahan Mardirossian büyük festivallerde ve Avrupa, Asya ve Amerika sahnelerinde resitaller verdi. Performansları yabancı ve Fransızlara ait kanallarda yayınlanmıştır. Oda müziği partneri olarak N. Baldeyrou, R. Capuçon, G. Capuçon, H.N. Chang, A. Chaushian, M. Coppey, N. Dautricourt, S-M. Degand, H. Demarquette, D. Erlih, T. Escaich, R. Galliano, D. Grimal, P. Muller, A. Noras, J-M. Phillips-Varjabedian, X. Phillips, J. Rachlin, J. Ter-Merguerian, Quatuors Ysaïe ve Rosamonde gibi itibarlı müzisyenlerle çalmıştır.
Piyanoya başladığı dönemden itibaren düzenli olarak K. Masur, Y. Ahronovitch, Y. Sado, J. Valcuha, A.Vakulsky, S. Sanderling, P. Bender, J. Mercier gibi büyük şeflerin yönettiği birçok orkestranın davetlisi olmuştur. (Fransa Ulusal Orkestrası, Portekiz Senfoni Orkestrası, Pays de Loire Ulusal Orkestrası, Ensemble Orchestral de Paris, Cannes Orkestrası, Ermeni Filarmoni Orkestrası, Bretagne Orkestrası, Biel Senfoni Orkestrası, vb...)
Ivry Gitlis’in sadık partneri olan Vahan Mardirossian bunun dışında (Éric Tanguy’nin 2 No.’lu Viyolonsel Konçertosu’nun oluşturulması için) Mstislav Rostropovitch ile, ayrıca Henri Dutilleux, Krzysztof Penderecki ile çalışmıştır ve besteci Éric Tanguy ile sıkı bir işbirliği yapmaktadır. Éric Tanguy 2. piyano sonatını ona adamıştır. Kaydettiği, oluşturduğu ve çaldığı eserler arasında T. Escaich, J. Lenot, P. Zavaro, F. Mulsant’a ait olanlar da vardır.
Vahan Mardirossian diskografisi, J.S. Bach, L.v. Beethoven, G.F. Händel, F. Schubert, F. Liszt, J. Brahms, E. Tanguy, P. Zavaro et J. Lenot ’dan eserler içermektedir.
Bu eserler özel basının en yüksek onursal ödüllerini almıştır. Son plaklarından biri, (kendi eserlerinden ikisi de dâhil olmak üzere, Ermeni klasik müziğine adanmış olan) «Armenia», « le Monde de la Musique » gazetesinin 2007 Yılı’nın Şoku ( le Choc de l’année 2007) adlı ödülünü almıştır.

Vahan Mardirossian, 2015 ve 2017’de, İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması’nın jüri başkanıydı.



LUSINE HARUTYUNYAN, keman:

Lusine Harutyunyan, 1989 yılında Ermenistan’ın başkenti Erivan’da doğdu. Müzik okullarındaki keman eğitiminden sonra, Erivan’daki « Komitas » Yüksek Müzik Konservatuvarında Gagik Smbatyan’ın sınıfına girdi. Sırasıyla 2011 yılında bakaloryasını, 2013 yılında ise yorumcu sanatçı olarak yüksek lisansını tamamladı. 2010-2013 yılları arasında, Ermenistan Filarmoni Orkestrası üyesi olmuştur.
Ivry Gitlis, Zakhar Bron, Boris Brovtzyn, Svetlin Roussev, Natalja Reithel, Donald Weilerstein, Jean-Marc Phillips-Varjabedian, Stéphanie-Marie Degand, Jeanne-Marie Conquer, Gerhard Schulz, Tokyo Quartet gibi müzisyenlerle birlikte pek çok ustalık derslerine katılmakta ve düzenli olarak Ermenistan Filarmoni Orkestrası ve Ermenistan Ulusal Oda Orkestrası’nda solist olarak çalmaktadır.
Harutyunyan, pek çok ulusal ve uluslararası ödüller (Varşova’da Tadeusz Wronski Yarışması, Malta Yarışması ve Erivan’daki Aram Khatchatourian Yarışması) kazanmıştır. 2017 yılında, Pavel Vernikov’un sınıfından, Sion Müzik Yüksekokulu diplomasını parlak bir dereceyle alır ve ardından Cenevre Müzik Yüksekokulunda Svetlin Roussev’in sınıfına dâhil olur.
Lusine Harutyunyan, solist kemancı ve oda müziği sanatçısı kariyerlerini birlikte sürdürmektedir. Konser salonlarında gerçekleşen konserleri, büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri, eski SSCB ülkeleri, Fransa, Hollanda, İsviçre, Belçika, Almanya, Bulgaristan ve Ermenistan’da radyodan da yayınlanmıştır. Oda müziği alanındaki partnerleri arasında, ünlü müzisyenlar yer almaktadır.
Çağdaş müzikle de çok ilgili olan Lusine Harutyunyan’ın önerdiği programlarda, Penderecki, Tanguy, Mulsant, Berio, Dorman, Pärt, Lutoslawski, Gasparov, Meyer, Mantovani, Canat de Chizy’nin eserlerini bulabiliriz.
Kasım 2017’de, Lusine Harutyunyan Carnegie Hall’de (New York) ilk adımlarını atmıştır. Harutyunyan, Gilles Chancereuil tarafından ödünç verilen bir kemanla çalmaktadır.