Haldun Dormen

14 Mart 2012 13:00

söyleşi

Konu: “Tiyatro ve Edebiyat”

HALDUN DORMEN

HALDUN DORMEN 1928 yılında Mersin’de doğdu. Lise öğretimini Galatasaray Lisesi ve Robert Kolejinde, Tiyatro eğitimini Amerikan Yale Üniversitesinde tamamladı. İstanbul’a döndükten sonra Muhsin Ertuğrul yönetimindeki “Küçük Sahne”de “Cinayet Var” adlı oyunda ilk kez seyirci karşısına çıktı. Önce Cep Tiyatrosu’nu sonra da Dormen Tiyatrosu’nu kurdu.

Tiyatronun yanı sıra sinema filmlerinde de rol aldı ve yönetmenlik yaptı. “Bozuk Düzen” adlı filmi 3.Antalya Film Festivali’nde en iyi film dalında birincilik ödülü aldı. 1977’den sonra çeşitli televizyon ve radyolarda görev alan ve Milliyet gazetesi’nde sekiz yıl boyunca gazetecilik yapan Dormen, 1980’lerde yeniden tiyatroya döndü. 1984’te yeniden perdelerini açan Dormen Tiyatrosu 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra kapandı.

11 oyun yazan ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konsevatuvarı Tiyatro Bölümü’nde dersler veren Haldun Dormen, Hacettepe Üniversitesi tarafından “Onursal Bilim Doktoru” olarak ödüllendirildi. Birçok televizyon dizisinde aldığı rollerle ününü arttıran Dormen, Yapı Kredi Sigorta’nın sanat danışmanlığını yapmaktadır.

1959’da halkla ilişkiler alanında, dünyaca ünlü Betül Mardin ile evlenen Dormen’in, sekiz yıl süren bu evliliğinden, Ömer adında bir oğlu oldu. Anılarını «Sürç-ü Lisan Ettikse», «Antrakt», «İkinci Perde» adlı kitaplarında toplayan Haldun Dormen, Bulvar Komedisi ve vodvil türünde uzmanlaşmış bir tiyatro yönetmenidir. Haldun Dormen, 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.