Gülsin Onay & Orchestra’Sion

21 Aralık 2017 19:30

Gülsin Onay 2017 İstanbul - Orchestra’Sion Uluslararası Piyano yarışması jüri üyesidir.




Şef : Orçun Orçunsel
Solist: Gulsin Onay, piyano
Konzertmeister: Nilay Sancar

YouTube üzerinden konserin canlı yayınına bu adresten ulaşabilirsiniz.

PROGRAM:

Jean Sibelius: Hüzünlü Vals

Wolfgang Amadeus Mozart: Piyano Konçertosu No.12 K.414 La Majör
Allegro
Andante
Allegretto

*** ARA ***

Gustav Holst: Gezegenler Süiti
I. Mars, Savaş Getiren
II. Venüs, Barış Getiren
III. Merkür, Kanatlı Elçi
IV. Jüpiter, Neşe Getiren
V. Satürn, Yaşlılık Getiren
VI. Uranüs, Büyücü
VII. Neptün, Gizemli

Gülsin Onay, piyanist

“Duyarlı bir kesinliğe ve zekice bir parıltıya, en hassas şeyleri bile maharetli parmaklarına neredeyse gülümsercesine emanet etme yeteneğine sahip ve tutkulu bir sanatçı. Hayal gücü yüksek, mükemmel bir piyanist” Peter Cosse.
Gülsin Onay, 2016-2017 konser sezonuna Fethiye, İzmir, Şili, İstanbul, Grenoble, Cambridge, Mersin, Tekirdağ ve Bursa’daki konserlerle başladı. Şubat 2017’de, Türkiye’nin en önemli bestecilerinden biri ve Onay’ın da öğretmeni olan Ahmet Adnan Saygun’un birinci piyano konçertosunun Hong Kong prömiyerini, Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. Eseri Mayıs 2017’de Kevin Griffiths yönetimindeki Göttingen Symphoniker eşliğinde seslendirdi, dinleyicilerin ve eleştirmenlerin büyük beğenisini kazandı. Doğumunun 110. yıldönümünde Saygun’un eserlerini, yurt dışında ve ülkemizde verdiği resitallerde her zamankinden sık seslendiren Onay, Şubat ayında Japonya’da bir dizi resital verdi. Mart 2017’de köklü İngiliz yaylı çalgılar dörtlüsü Endellion Quartet ile bir Türkiye turnesi gerçekleştirdi. Ustalık sınıfları, senfoni konserleri, yardım konserleri, yarışmalar ve yeni kayıtlarla geçen yoğun ve çok başarılı konser sezonunu İş Sanat’ta ve keman sanatçısı Erkin Onay ile Pera Palas’ta verdiği konserlerle tamamladı.
Ünlü sanatçı 2017’de TRT Radyo-3’te, on beş günde bir Cumartesi günleri yayınlanan “Gülsin Onay’la Radyo-3 Atölyesi” adlı bir programın da yapımcılığını üstlendi.
Gülsin Onay, yaz aylarında Altınoluk, Cunda, Ayvalık, Çeşme, Vranje ve Bodrum’daki resitallerinin yanı sıra, 14.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapanış konseri, Gümüşlük Festival Akademisi Piyano Ustalık Sınıfı ve 4.Ahmet Adnan Saygun Piyano Yarışması Jüri Başkanlığını yaptı.
 
“Piyanist sadece olağanüstü teknik ustalığı ile değil, müzikal zekâ ve anlayışın sık rastlanmayan bir bileşimi ile de dinleyiciyi fethediyor. İhtişam, olağanüstü cümleleme, müzikal enerji ve zekâ mükemmel biçimde dengeleniyor. ” Göttinger Tagblatt
Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada beş kıta yetmiş dokuz ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay’ın konser verdiği salonlar arasında Amsterdam Concertgebouw, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Konzerthaus, Londra Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris Salle Gaveau, Washington DC National Gallery of Art ve New York Miller Theater yer almaktadır. Sanatçı Berlin, Varşova Sonbaharı, Granada, Würzburg Mozart Festivali, Newport, Schleswig-Holstein, İstanbul gibi dünyanın önemli müzik festivallerinin de eleştirmenlerce beğenilen, aranan bir ismidir. Gülsin Onay, 2004 yılında başlayarak kısa sürede dünya genelinde klasik müzik çevrelerinin dikkatini çekmeyi başaran Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı olarak kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun’u dünya çapında en güçlü yorumcu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Sanatçı, kendisine adanmış olan Saygun’un 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner, Tabakov ve Hoinic’in konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Saygun’un yanı sıra Hubert Stuppner 2. Piyano Konçertosu’nu, Bujor Hoinic Piyano Konçertosu’nu, Jean-Louis Petit Gemmes ve Muhittin Dürrüoğlu-Demiriz Bosphorus isimli piyano eserlerini sanatçıya ithaf etmişlerdir. Ünlü virtüöz Marc-Andre Hamelin Gülsin Onay için Prelude ve Denis Dufour ise Avalanche’ı bestelemiştir.
Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuvar zenginliğini de yansıtır. Ülkemizde CD’leri Lila Müzik etiketiyle yayınlanan sanatçının, arözellikle Rachmaninov ve Saint-Saens Çaykovski piyano konçertolarını seslendirdiği albümü başta Vladimir Ashkenazy olmak üzere pek çok meslektaşının takdirini kazanmıştır. Gülsin Onay son yıllarda Amerika’da da peş peşe çıkan albümleriyle adından söz ettirmektedir. VAI firması DVD olarak Grieg ve konçertolarını yayınladı. 2011 sonbaharında piyasaya çıkan “Liszt, Haydn & Schubert” CD’si ile birlikte sanatçı Amerika’da artık Dorian Sono Luminus etiketi altında kayıt yapmaktadır.
Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarında eğitim gören Gülsin Onay’a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesinin de Sürekli Sanatçısıdır. Yurt içi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Millî Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti Ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir. Tekirdağ’da bir sokağa Gülsin Onay’ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, iki yıldır sanatçının adına «Gülsin Onay Piyano Günleri»ni düzenlemektedir.

Orçun Orçunsel - Orkestra Şefi

İstanbul’da doğdu, 4 yaşında İ.Ü.Konservatuvarı’nda piyano çalışmalarına başladı ve 2004’te MSGSÜDK Piyano Bölümünden Zeynep Yamantürk ile çalışarak mezun oldu. Ali Darmar ve Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra, Stephen Kovacevich’in çalıştaylarına katıldı. 2007’de Salzburg Yaz Akademisi’nde K.H.Kammerling ile çalıştı.
Kompozisyon çalışmalarına 8 yaşında başlamış, bu yönde kendini geliştirmiştir.
Orkestra şefliği çalışmalarına Gürer Aykal ile başlayan Orçunsel, 2007 yılından itibaren DESO, CRR Senfoni Orkestrası, Antalya ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetmiştir.
2008’den bu yana, İstanbul’da kurmuş olduğu Orchestra’Sion ile düzenli konserler veren Orçun Orçunsel, bu orkestranın daimi şefliğini ve genel sanat yönetmenliğini yapmaktadır. Orchestra’Sion ile Mahler 4. Senfoni’nin oda orkestrası versiyonu gibi eserlerin Türkiye’deki ilk seslendirilişini yapan Orçunsel, bir yandan bu orkestra ile dünya çapındaki büyük virtuözleri ağırlamaya devam etmekte, konuk şef olarak davet aldığı orkestraları yönetmekte, kompozisyon çalışmaları, düzenlemeler ve film müzikleri yapmakta, diğer yandan da konser piyanisti olarak kariyerini sürdürmektedir.

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında, genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, «Orchestra’Sion», adını 2010 yılında resmen aldı. Başta Konzertmeister Nilay Sancar olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini almıştır.

Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürmektedir.