Fransa’daki Üniversitelere Başvuru Süreci

Okulumuzda Fransa’da eğitim için danışmanlık bürosu bulunmaktadır. France Education markasına sahip kurumumuzda her yıl öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek öğrenimlerine Fransa’da devam edebilmek için bu ülkedeki yüksek öğrenim kurumlarına başvuru yapmaktadır.

İki başvuru türü bulunmaktadır:

• Campus France sitesi üzerinden yapılan başvurular: Üniversite ve Mimarlık okulları için başvurular Campus France sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru dosyalarını ilgili kurumlara aktarmak için yetkili tek ve resmi kurum Campus France merkezidir.
  • Bireysel başvurular: Yukarıda belirtilen kapsama girmeyen okullar için başvurular kurumların kendi siteleri üzerinde, kendi belirledikleri prosedüre uygun olarak bireysel başvuru şeklinde yapılmaktadır.

Öğrencilerimiz Fransa’da yüksek öğrenim sistemi, ilgilendikleri alanla ilgili eğitim veren kurumlar ve bu kurumların başvuru prosedürü hakkında bilgi almak için danışman ile görüşebilirler. Başvuru dosyasının hazırlanması ve tamamlanması ile ilgili olarak da danışmanımız ve müdür yardımcımız her aşamada öğrencilere destek olmaktadır.

Başvuru ve bilgilendirme süreci birkaç aşamada şu şekilde gerçekleşmektedir:

İlk aşama son sınıf öğrencileri için yoğun bir bilgilendirme ve yönlendirme sürecidir. Bu dönemde öğrenciler danışmanımız, müdür yardımcısı ve öğretmenleri ile görüşerek Fransa’da gerçekleşecek bir eğitim projesi oluşturmak için bilgi alırlar. Velilerimiz de aynı şekilde arzu ederlerse danışmanımızdan randevu alabilirler. Bu süreçte Fransa’daki farklı alanlarda eğitim veren okulların katılımı ile ilgili sunumlar düzenlenir. Yüksek öğretimin resmi temsilcisi Campus France yetkilileri okulumuz öğrenci ve velilerine yönelik sunumlar yaparlar. Sunumlarda kurumlar ve eğitim sistemi hakkında resmi bilgiler verilir, deneyimler paylaşılır ve sorular cevaplanır. Öğrenciler tutarlı bir proje oluşturabilmek için önlerine sunulan bu seçenekleri değerlendirirler.

İkinci aşamada Fransa’daki devlet üniversiteleri için başvuru süreci başlar. Danışmanımız desteğiyle Campus France sitesi üzerinde hesap oluşturulur ve başvuru dosyası doldurulmaya başlanır. Formu kılavuzlar öğrencilerle paylaşılır.

Üçüncü aşamada dosya içeriğinde istenen CV ve motivasyon mektupları için öğrenciler Fransızca öğretmenleri ile çalışırlar. Son sınıf ilk dönem notlarını da kapsayan not dökümü belgeleri başvuru dosyasına eklendikten sonra öğrenciler dosyalarını sistem üzerinde kapatırlar. Bu başvuru kapsamında istenen kağıt dosya olarak adlandırılan evrakları okulumuz Campus France merkezine iletir. Öğrencilerin başvuru yapabilmesi için mutlaka okulumuzun yönergelerini takip etmesi gerekmektedir, Campus France merkezi bireysel başvuru kabul etmemektedir.

Bireysel başvuru olarak adlandırılan diğer okulların başvurularına ise Şubat ayı itibariyle başlanır ve başvuru yapılacak okulun belirlediği tarihe göre bahar aylarında başvuru dosyası tamamlanıp okullara gönderilir.

Campus France üzerinden yapılan başvurular için yanıtlar genelde bahar aylarında öğrencilere ulaşmaktadır. Mayıs ayında öğrenciler sistem üzerinde kesin tercihlerini belirlerler. Yanıtların takibi ile ilgili olarak da öğrencilerimize destek verilmektedir. Üniversiteler öğrencileri kayıt işlemleri ile ilgili olarak bilgilendirir, her üniversitenin farklı bir kayıt prosedürü vardır.

Öğrenci vizesi başvurusunun Fransa’ya gidilecek tarihten en az 4 hafta önce Fransa Başkonsolosluğu’nun aracı kurumu olan VFS Global’e yapılması tavsiye edilmektedir.

Öğrenciler kesin kayıt işlemleri için kabul aldıkları üniversite ya da okulun belirlediği tarihte istenen evraklar ile birlikte üniversiteye giderler. Genelde bu işlemler Eylül ayında yapılmaktadır. Üniversiteler için istenen evraklar arasında ÖSYM üniversite sınav sonucu belgesi de olmalıdır, öğrenciler kendi ülkelerinde Fransa’da başvurdukları bölüme denk bölümde okuma hakkı kazandıklarını kanıtlamalıdırlar.

Fransa’dan kabul alan öğrencilerimizin listesi her yıl internet sitemizde yayınlanmaktadır.

Geçen yıl kabul alan öğrencilerimizin listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Fransa’da yükseköğrenim ile ilgili daha fazla bilgi almak için eğitim danışmanımız Pınar Küçük Pilon ile iletişime geçebilirsiniz: pinar.kucuk@nds.k12.tr