Duo viyolonsel & piyano

13 Şubat 2014, 19:30

| Konser , Klasik müzik , Herkese açık

Klasik müzik

Davetiye için buraya tıklayın.

Rahşan Apay, viyolonsel
Stéphane Blet, piyano

Program:

Rahşan Apay, viyolonsel

Büyülü ve benzeri olmayan dumanlı tınısıyla fark yaratan viyolonsel sanatçısı Rahşan Apay, Barok Dönemden, günümüz çağdaş müziklerine kadar geniş bir repertuvara sahiptir. Türk müzik kültürünün gelecek nesillere aktarılmasındaki önemin bilinciyle, son yıllardaki solistlik kariyerini Türk bestecilerinin eserlerine adayarak bu eserleri kayıt altına almakta ve bunları yurt içi ve yurt dışı konserlerinde seslendirmektedir.

Apay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Prof. Reşit Erzin’in sınıfından mezun olduktan sonra aynı kurumda yüksek lisans derecesi elde etti. Mezuniyeti sonrasında, Alexander Rudin, Philippe Müller, Raphael Pidoux gibi önemli çellistlerin ustalık sınıflarına katıldı. Philippe Müller tarafından Paris’e davet edilerek hem Prof. Müller ile hem de Franz Helmerssohn ile çalışmalar yaptı. İtalya’da Accademia Musicale Chigiana’da Pierro Farulli ve Andre Nannoni’den yaylı sazlar dörtlüsü üzerine eğitim aldı. 1998 yılında Ankara’da düzenlenen Uluslararası Viyolonsel Yarışması’nda İkincilik Ödülü’nün sahibi oldu. Türkiye’de verdiği sayısız solo konserlerin yanı sıra Amerika, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Yunanistan, Ermenistan, Macaristan, Portekiz, Bosna Hersek gibi pek çok ülkede orkestra eşliğinde konserler, resitaller ve solo konserler verdi.

Son yıllarda Cihat Aşkın, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca, Arın Karamürsel, Gülsin Onay, Kamran İnce gibi sanatçılarla yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Rahşan Apay, Aşkın Ensemble’nin ve 1998’den beri Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’nın viyolonsel grup şefliğini yürütmekte aynı zamanda yurt içinde ve yurt dışında birçok resitalin yanı sıra orkestralar ile konserler vererek solo çellistlik kariyerini sürdürmektedir. Sanatçı, Paulus & Krause imzalı 1900 yapımı Alman bir viyolonsel ile çalmaktadır.

Daha çok bilgi için buraya tıklayın.

Stéphane Blet, piyano

Vladimir Horowitz ve Byron Janis’in manevi oğlu olarak görülen Fransız piyanist ve besteci Stéphane Blet’in, şimdiye kadar Philips, Forlane, AXes, G:Recordings markalarından 50 cd’lik stüdyo kaydı gerçekleşmiş olup piyano, keman, büyük orkestra için yazdığı 300’den fazla eseri Leduc, Eschig gibi yayınevlerinden yayımlamıştır.

Eserleri incelediğinde aralarında Dede Efendi’nin de bulunduğu eski bestekârları ve temaları ele alarak yazdığı Piyano İçin 12 Türk Rapsodisi ve Orkestra İçin Bir Osmanlı Fantezisi dikkati çekmektedir. Paris’in Champs-Elysées Tiyatrosunda verdiği bir resital sonrasında ünlü eleştirmen, Roma Büyük Ödülü Birincisi Pierre-Petit şöyle yazacaktır: “Stéphane Blet, sadece piyano değildir, müziğin kendisidir.” Paris Müzik Öğretmenliği Okulunda on yıl boyunca ders veren Blet, henüz hayattayken eserleri tüm dünyada çalınan ender bestecilerdendir.

Eserlerinin şimdiye kadar on beş kez kaydı yapılmıştır ve hepsi de basının övgüsünü kazanmıştır. Académie Nationale du Disque Lyrique (Lirik Plak Ulusal Akademisi) başkan yardımcısı olan Blet, Senato’nun Société d’Encouragement au Progrès (SEP) Altın Madalyasına layık görülmüştür. Sanatçı ayrıca, Chevalier des Arts et des Lettres (Sanat ve Edebiyat Şövalyesi) unvanını almıştır.

Daha çok bilgi için buraya tıklayın.