Cihat Aşkın & Orchestra’Sion

12 Nisan 2014 19:30

Klasik müzik

Davetiye için buraya tıklayın.

Şef: Orçun Orçunsel

Solist: Cihat Aşkın (Keman)

Konzertmeister: Rüstem Mustafa

PROGRAM:

  • Johann Sebastian Bach: Erbarme Dich (Matthäus Passion No.39) BWV 244
  • Franz Joseph Haydn: Senfoni No. 45 fa diyez minör «Veda»

* Allegro assai
* Adagio
* Menuet: Allegretto
* Finale: Presto - Adagio

*** A R A ***

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Keman Konçertosu K.219 No. 5 La Majör

* Allegro Aperto - Adagio - Allegro Aperto
* Adagio
* Rondeau - Tempo di Minuetto

  • Sergey Sergeviç Prokofiev: Klasik Senfoni op.25 Re Majör

* Allegro
* Larghetto
* Gavotta: Non troppo allegro
* Finale: Molto vivace

Cihat Aşkın, Keman

İstanbul’da doğdu. Henüz çok küçükken müziğe olan ilgisini keşfeden ailesi tarafından konservatuvara kaydı yaptırıldı. Olağanüstü yeteneği ve disiplinli çalışmaları ile başarılı bir öğrencilik dönemi geçiren Cihat Aşkın, Prof. Dr. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun oldu. On iki yaşında ilk resitalini veren Aşkın, on beş yaşına geldiğinde tüm Paganini Kaprisler’i çalıyordu. Müzik eğitimine Londra’da bulunan Royal College of Music’de Rodney Friend ve The City Univercity’de Yfrah Neaman ile devam etti. Ustalar, Ruggierro Ricci ve Dorothy Delay ile kısa süreli çalışmaları olan Aşkın, Mastır ve Doktora programlarını bitirerek yurda döndü. İTÜ’de 1998’de Doçent, 2006’da Profesör unvanlarını aldı. Aynı çatı altında, 1999’dan 2012 yılına dek Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) kurucusu ve eş başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdürmüş olan Prof. Dr.Aşkın, 2008-2012 yılları arasında Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü görevini yerine getirdi.

Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak tanınan ve tanıtılan Prof. Dr. Aşkın, Cobos, Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Haendel gibi dünyaca ünlü müzisyenler ile aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın dört bir yanında, Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika’da bulunan birçok sanat merkezinde konserler verdi ve çeşitli festivallere katıldı. Bulgaristan, Sırbistan, Polonya, İsrail ve İsviçre gibi ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası yarışmalara jüri üyesi olarak davet edildi.

Kalan Müzik sanatçısı olan Cihat Aşkın, değerli bestecilerimiz U.C.Erkin ve N.K.Akses’e ait konçertoların ilk CD kaydını gerçekleştirdi. Çağdaş Türk eserlerinin yanı sıra, besteleri kendisine ait olan birçok eseri albüm hâline getirdi. 2006 yılında, dünya keman literatüründe bir ilk olan Kreutzer 42 Etüd albümü yayınlandı. Keman ve başka enstrümanlar için aranjmanlar ve film müzikleri ile ilgili çalışmalar yaptı, radyo ve TV kayıtları gerçekleştirdi. Kalan Müzik’in yanı sıra Warner Classics ve CPO firmaları ile çalıştı.

Menuhin ve Flesch yarışmaları dâhil birçok ödülün sahibi olan Prof. Dr.Aşkın, 2002’de Roma Foyer des Artistes ve 2009’da The J. F. Kennedy Center for the Performing Arts - Gold Medal ödüllerine layık görüldü. Cihat Aşkın 2007 Mart ayında İstanbul Oda Orkestrası ve Ensemble oda müziği topluluğunu kurarak, günümüzün kaliteli müzik ihtiyacına cevap verebilmek üzere yurt içi ve yurt dışında konserler vermeye başladı.

Tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak amacı ile “Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları” (CAKA) ismini verdiği projesini 2004 yılında hayata geçiren Cihat Aşkın, Türkiye’nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen nice yetenekli çocuğun eğitimi ve gelişimini desteklemek için keman ustalık sınıfları ve mini konserler düzenlemeye başladı. CAKA, Andante’nin düzenlediği 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Klasik Müzik Etkinliği” ödülüne layık görüldü. Sanatçı, 1999-2010 yılları arasında İsrail’de bulunan Keshet Eilon Keman Ustalık Sınıfları fakülte üyesi olarak görev yapmıştır.

Basın tarafından “Bu toprağın kemancısı” olarak onurlandırılan sanatçıya, Yalçın Tura, Ertuğrul Oğuz Fırat, Arda Ardaşes Agoşyan ve Oğuzhan Balcı, kendi besteledikleri keman konçertolarını ithaf etmişlerdir.

Sanatçı, konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Joseph Gagliano (1796) kemanları ile çalmaktadır. 

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS oda orkestrası, «Orchestra’Sion» adını 2010 yılında resmen aldı. Konzertmeister Rüstem Mustafa başta olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç
müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla, Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini almıştır.

2012 yılında Jean-Jacques Rousseau’nun 300. Ölüm Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında, sanatçının hem yazıp hem müziklerini bestelediği «Köyün Kâhini» operasının Türkiye’deki ilk seslendirilişini ünlü Fransız barok topluluğu «Les Paladins» ile birlikte gerçekleştirmiş ve konserin kaydı CD olarak dinleyiciye sunulmuştur. 2013 yılında orkestra, dünya çapında ses getiren bir organizasyona, 1. Uluslararası İstanbul Orchestra’Sion Piyano Yarışması’na adını vermiştir.

Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka
orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürmektedir.