Çevre ve Kimya Kulübü Öğrencilerinin İski Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesisi Gezisi

İstanbul’un su ihtiyacı nasıl sağlanıyor? İçtiğimiz su bardağımıza gelene kadar hangi aşamalardan geçiyor? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için İSKİ İçme Suyu Arıtma Tesislerini ziyarete gittik.

Öncelikle İstanbul’un en önemli ham su kaynağı yağmurdur. Bu suları barajlardan arıtma tesislerine ulaştırırız. Bu tesislerde ham su 7 ana aşamadan geçerek arıtılır.

1.Havalandırma havuzu: Suyun ham kaynaktan geldiği ilk noktadır. Suya gerekli olan oksijen kazandırılır. Böylelikle sudaki kötü koku yapan maddeler atmosfere karışır.Su bu havuzdan geçirilerek diğer aşamalara gider.

2. Ozonlama sistemi: Suda bulunan hastalık yapıcı özelliğe sahip bakteri ve mikroplardan suyu arındırma amaçlanır. Ozonlama bu konuda çok büyük bir dezenfektandır.

3.Kimyasal madde ekleme: Sudaki istenmeyen askıdaki katı madde denilen(kil) maddelerden uzaklaştırmak için kimyasal maddeler ilave edilir.

4.Hızlı karıştırma: Bu kimyasalın ilave edilmesiyle beraber hızlı karıştırıcılarla karıştırılır.

5.Yavaş karıştırıcı: Sonra yavaş karıştırmayla suda istenmeyen maddeler kimyasal madde ile birleşerek birbirine yapışır ve yer çekiminin etkisiyle tabana iner.

6.Çökeltme: Su belirli bir süre bekletilir . Bu sürede istenmeyen maddelerin sudan uzaklaşması sağlanır.

7.Filtrasyon: En eski arıtma yöntemlerinden biridir. Genellikle hızlı kum filtreleri kullanılır. Çöktürmede giderilemeyen istenmeyen maddelerin son olarak sudan arındırılması yapılır. Böylelik suda istenmeyen tüm maddeler uzaklaştırılmış olur ve şebekelere dağıtılır.

HASAN ÜNLÜKAHRAMAN
10 D SINIFI
11 Mart 2015