Çevre Kulübü Bolu-Seben Alpagut Köyü

ÇEVRE KULÜBÜ BOLU-SEBEN ALPAGUT KÖYÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM (PERMAKÜLTÜR) PROJESİ BAŞLIYOR....

2013-2014 öğretim yılında Robert Kolej, Mef Okulları, Işık Okulları, Marmara Eğitim Kurumları ve Beşiktaş Anadolu Lisesi ile çalışmaya başladığımız Bolu - Seben-Alpagut köyü’ne Notre Dame De Sion Fransız Lisesi Çevre Kulübü olarak 18-19 Kasım tarihinde bir kez daha gittik.
Bolu çevresindeki Göynük ve Mudurnu ilk durağımız oldu. Bölgedeki Rumlardan etkilenerek yapılan Armutçular Konağı, Saat Kulesi, Bakırcılar ve eski çarşıları gezdikten sonra Mudurnu pazarında tarhana, peynir, tereyağı, bulgur, salça vb organik ürünleri bulma şansımız oldu. Aynı gün Mudurnu’dan ayrılıp Abant’a doğru yola çıktık. Bir heyelan set gölü olan Abant, yeşilin bin bir tonuyla ve muhteşem havasıyla bizi karşıladı. Göl boyunca yapılan yürüyüşten sonra akşam için Bolu İzzet Baysal Otelcilik Turizm Meslek Lisesi Uygulama Otelinde konakladık. Ertesi gün projemiz için Bolu’nun Seben İlçesine gittik . Belediye Başkanı Süleyman Özbağ ve köy muhtarı ile Alpagut köyünde yapılacak çalışmalar hakkında görüşmeler yaptık. Öğrencilerimizin geçen sene dikmiş oldukları domateslerden tattık. 12. Seben Elma Festivaline katıldık. 19 Kasım saat 16.00 gibi köyden yapacağımız yeni çalışmalar için umut dolu ayrıldık...

2014-2015 öğretim yılında bize ayrılan tarım alanında permakültür çalışmalarını başlatmak istiyoruz..

Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin, gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir.
Bill Mollison, Permakültür: Bir Tasarımcı El kitabı-Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü