Lycée Notre Dame de Sion

Cumhuriyet Caddesi 127 Harbiye 34373 Istanbul
Tel:+90 (212) 219 16 97 www.nds.k12.tr

Birinci İstanbul Uluslararası Piyano Yarışması’nın Gala Gecesi ve Ödül Töreni

İstanbul’daki uluslararası piyano yarışmasının organizatörleri, jüri üyeleri ve özellikle de son eleme sınavını da başarıyla geçen altı aday için, pazar gününün pek dinlenme günü olduğu söylenemez.

Seçilen tüm adaylar, 45 dakika boyunca Lizst’den Ravel’e, Saygun’dan, Francine Aubin ya da Debussy’ye, kendi seçtikleri bir parçayı yorumladılar.

S on karar müzakeresinden sonra jüri, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi komitesinden Emmanuelle Beaufils koordinatörlüğünde TRT HD televizyon kanalından ve internet sitesinden canlı yayınlayan ödül töreni ve gala gecesine katılmak üzere CRR Konser Salonunun yolunu tuttu.

Saat 20’yi gösterdiğinde, yayın jeneriğinin hemen ardından jüri üyesi Dong Jun Kim yönetimindeki Orchestra’Sion çalmaya başladı.

Daha sonra gecenin iki sunucusu, açılışı ve yarışmayı tanıtan filmi duyurmak için söz aldı.

Jüri üyelerinden Süher Pekinel, sahneye gelerek Ulvi Cemal Erkin ödülüne Polonyalı piyanist Jan Gazdizicki’nin layık görüldüğünü duyurdu. Genç sanatçı yorumladığı parça ile izleyicileri büyüledi.

Bu aşamada adayların gerilimi biraz daha yükseldi. Bu defa, jürinin diğer önemli bir üyesi olan ünlü piyanist Ayşegül Sarıca sahneye gelerek Fransa’da yaşayan Japon sanatçı Tomohiro Hatta’nın üçüncülük ödülünü aldığını duyurdu.

İkinci bir kısa film ile izleyiciler, geçtiğimiz hafta boyunca yarışmanın aşamalarını oluşturan eleme sınavlarının atmosferini yaşadılar.

Ardından, bu kez jüri üyesi Franck Ciup, ikincilik ödülünün Almanya’da yaşayan genç Bulgar piyanist Yanica Hristova’ya verildiğini duyurdu.

İkinci olan sanatçının sahnedeki performansından sonra, Başkan Stéphane Blet birincilik ödülüne layık görüleni duyurmak gibi zor bir görev üstlendi . Berlin’de ikamet eden Türk piyanist Burak Çebi ve İsviçre’nin Bern kentinde yaşayan Ukraynalı piyanist Alona Kozlova birinciliği paylaştılar.

Ödül kazananlardan herbirinin birer eser yorumlaması sonrasında, bitiş jeneriği, televizyonda canlı yayınlanan bölümünün sona erdiğini gösteriyordu ancak izleyiciler için gece henüz bitmemişti.

Ödüllerin verilmesi için tüm adaylar ve jüri üyeleri sahneye geldiler ; jüri ve onur kurulu üyeleri ile sponsorlara da plaketleri verildi.

Birincilik ödülünü kazanan iki başarılı sanatçı birer plak albümü çıkartma olanağından yararlanacak ve kendilerine konser teklifleri yapılacak.

İlk İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması böylece gerçek oldu. Bu yılki adaylara bakarak, 2014 yılının da çok iyi adaylar vaat ettiğini şimdiden görmek mümkün !