Bayram ve Geleneklerde Keşfedilen Dostluk

15 Nisan 2021’de dört Hazırlık sınıfı öğrencisi, diğer ülkelerden gençlerle tanışma fırsatı buldu. Arda A., Lara G., Su Y., Eylül K., öğretmenleri Gabrielle Chamouleau ve Hülya Taşkın eşliğinde uluslararası öğrenci konferansına uzaktan katıldılar: «Bayram ve gelenekler sayesinde dostluğu keşfettiler!»

Jonas Basanavicius Koleji tarafından Vilnius’ta (Litvanya) düzenlenen bu konferans, Türk, Litvanyalı, Romen, Ukraynalı, İtalyan ve Çinli gençlerin Fransızca dil becerilerini geliştirirken diğer ülkelerin gelenek ve kültürlerini öğrenmelerini sağladı.

Öğrencilerimiz Türk kahvesinin nasıl yapıldığını, Türkiye’deki sokaklarda neden bu kadar çok kedi ve köpek olduğunu anlattılar. Romanya’da Paskalya yumurtalarının nasıl boyandığını, Çin’de Yeni Yılın nasıl kutlandığını, Ukrayna’daki en büyük bayramları, Litvanya’da Noel arifesinin nasıl karşılandığını öğrenip, halk tarafından söylenen Litvanya şarkılarını dinlediler.

Toplantı sonunda Öğrencilerimiz katılım sertifikalarını ve geleneksel yöntemlerle boyanmış paskalya yumurtalı kupalarını aldılar.

Vilnius’taki Jonas Basanavicius Koleji ile gerçekleşen bu paylaşım, Avrupa projeleri çerçevesinde geliştirilmiştir. Bu dostluğun yeni ortak projelere vesile olmasını umuyoruz.

Öğrencilerimiz konferans izlenimlerini şöyle paylaştılar:

Eylül K.: Kendi kültürümüzü başka ülkelerden insanlarla paylaşma fikrini sevdiğim için sunumumu yapmak çok güzeldi. Ayrıca sunumu arkadaşlarımla yapmak, onu daha da iyi hâle getirdi. Ayrıca sunumları dinleyerek diğer ülkeler ve Paskalya hakkında birçok yeni bilgi öğrendim. Ben başka kültürleri tanırken diğer insanların da Türkiye hakkında daha çok şey öğrenmesinden gurur duydum. Tekrarlamak istediğim bir deneyimdi.

Su Y.: Diğer öğrencilere kültürümüzü Fransızca olarak tanıtmak çok eğlenceliydi! Eğlenirken öğrendim, harika bir deneyimdi. Her şey için teşekkürler!