4 el piyano resitali: E. Hirose & S. Blet

19 Aralık 2012, 19:30

| Konser , Herkese açık

Dört el piyano resitali

Davetiye için burarya tıklayın.

Etsuko Hirose & Stephane Blet

Program:

(entracte)

Etsuko Hirose

Japonya’nın Nagoya kentinde doğan Etsuko Hirose, piyanoya 3 yaşında başladı. Üç yıl sonra ise, orkestra eşliğinde Mozart’ın 26 No’lu Konçertosunu çaldı. 1987 ve 1988’de ABD tarafından bir konser turnesine davet edilmiş olsa da, eğitimine Paris’te G. Mounier’nin sınıfında devam etmeyi tercih etti. Paris Müzik ve Dans Yüksek Devlet Konservatuvarında, B. Rigutto ve N. Angelich’in yanında piyanoyu, M.-F. Bucquet ve C. Ivaldi’nin yanında ise oda müziğini geliştirdi.

1999’da oy birliğiyle piyano birincilik ödülüne layık görülen sanatçı, aynı zamanda kendisine uluslararası kariyer kapılarını açan Moskova’da F. Chopin, İtalya’da Viotti, Münih’te ARD ve ünlü M. Argerich Yarışması gibi seçkin uluslararası yarışmalarda da ödüller almıştır. Hirose bugün
dünyanın çeşitli sahnelerinden davetler almakta ve C. Dutoit, M. Viotti, H. Iwaki ve K. Akiyama gibi şeflerin yönettiği en iyi orkestralara eşlik etmektedir.

Sanatçıyı en ünlü festivaller de ağırlamıştır. Bunlar arasında özellikle Paris ve Nohant’taki Chopin Festivali, Japonya, Tayvan ve İtalya’daki M. Argerich Festivalleri; La Roque d’Anthéron Festivali ve Cannes’daki Les Nuits du Sucquet sayılabilir.

Düzenli olarak radyo ve televizyonlarda kayıtları yayınlanan Etsuko Hirose, şimdiye kadar Denon markasıyla dört plak kaydı yaptı; son iki kaydı ise Mirare markasıyla çıktı. Bir Chopin resitali olan birinci plağı 2010’da, Liszt ve Schumann konçertolarına ayrılan ikinci plağı ise 2011’de çıktı.

Stéphane Blet:

Vladimir Horowitz ve Byron Janis’in manevi oğlu olarak görülen Fransız piyanist ve besteci Stéphane Blet’in, şimdiye kadar Philips, Forlane, AXes, G:Recordings markalarından 50 CD’lik stüdyo kaydı gerçekleşmiş olup; piyano, keman, büyük orkestra için yazdığı 300’den fazla eseri Leduc, Eschig gibi yayınevlerinden yayımlamıştır. Eserleri incelediğinde aralarında Dede Efendi’nin de bulunduğu eski bestekarları ve temaları ele alarak yazdığı Piyano İçin 12 Türk Rapsodisi ve Orkestra İçin Bir Osmanlı Fantezisi dikkati çekmektedir.

Paris’in Champs-Elysées Tiyatrosunda verdiği bir resital sonrasında ünlü eleştirmen, Roma Büyük Ödülü Birincisi Pierre-Petit şöyle yazacaktır: "Stéphane Blet, sadece piyano değildir, müziğin kendisidir.” Paris Müzik Öğretmenliği Okulunda on yıl boyunca ders veren Blet, henüz hayattayken eserleri tüm dünyada çalınan ender bestecilerdendir. Eserlerinin şimdiye kadar on beş kez kaydı yapılmıştır ve hepsi de basının övgüsünü kazanmıştır.

Académie Nationale du Disque Lyrique (Lirik Plak Ulusal Akademisi) başkan yardımcısı olan Blet, Senato’nun Société d’Encouragement au Progrès (SEP) Altın Madalyasına layık görülmüştür. Sanatçı ayrıca, Chevalier des Arts et des Lettres (Sanat ve Edebiyat Şövalyesi) unvanını almıştır.

" Hem olağanüstü bir piyanist hem çok büyük bir sanatçı olmak, ender rastlanan bir durumdur. Stéphane Blet, işte tüm bu yeteneklere sahip. Eşi görülmemiş bir teknik, az rastlanan bir hakimiyet gücü, bunların üstüne gerçek "büyüklüğü" ve saf şiiri tek başına yansıtabilen o saf romantik lirizm de eklenince, Blet için adeta "Tanrılar tarafından seçilmiş’’ bir piyanisttir diyorsunuz. Tüm bunlara, Blet’in olağandışı bestecilik ve öğretmenlik yeteneklerini de katarsanız, dünyada eşi benzeri olmayan bir sanatçıyla karşı karşıya olduğunuzu anlarsınız. Stéphane, küçük yaşlardayken benimle eğitimine başladı. Ben de onun olağanüstü bir müzik yeteneğinin olduğunu ve bunun onu çok ilerilere götüreceğini hemen anladım. Tüm gerçekleştirdikleri için -biliyorum ki gerçekleştireceği daha çok şey var- kendisiyle gurur duyuyorum.’’

BYRON JANIS. New York

Daha çok bilgi için buraya tıklayın.