4.Tarım Ürünleri Projesi | Kapadokya’da Üzüm Hasadı

Notre-Dame de Sion ve Saint-Michel Fransız Liseleri Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğretmenleri ve öğrencileri bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştirdikleri ’’Tarım Ürününün Yolculuğu’’ projesi kapsamında Kapadokya bölgesinde bulunan Molu Çiftliği’nde üzüm hasadına katıldı.

Topladıkları üzümleri sepetlere ve kasalara dolduran öğrenciler, sirke, pekmez ve pestil yapımının yanı sıra üzümün yetişme koşulları ve ekonomik değeri ile ilgili bir eğitime de katıldılar.

Tüm çalışmalar fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano’nun objektifinden görüntülendi.

Gezi boyunca volkanizma (Narlı Krater Gölü), volkanik taşlar (taş atölyesi), kırgıbayırı, peribacası (Kapadokya Bölgesi) ve kanyon vadi (Ihlara Vadisi) gibi yer şekillerini inceleme fırsatı bulan öğrenciler, 10. sınıf coğrafya dersi müfredatı içinde yer alan belli konuları sahada işlenmiş oldu.

Öğrencilerimizin gözünden üzüm hasadı projesi:

"Kayseri’de gerçekleştirdiğimiz üzüm hasadı gezisinden geriye kalan bilgilerim hayatımı etkiledi. Kısa da olsa üzüm hasadındaki çalışanların gün içindeki serüvenleri hakkında bilgi ve deneyimim oldu. Üzümden neler elde edebileceğimizi ve ne kadar lezzetli olduklarını fark ettim. Dersimizin bir parçası olan peribacalarının oluşumu, platolar ve vadiler gibi yeryüzü şekilleri hakkında öğrendiğimiz bilgiler derste öğrendiklerimi pekiştirirken ekstra bilgi edinmeme de yardımcı oldu. Aynı zamanda tarih dersi için de çok yararlıydı, tur rehberimizin ve öğretmenlerimizin bize gördüğümüz her değerli yerin geçmişini anlatması, anlamamızı güçlendirdi. Projeyi Saint-Michel’in öğrencileriyle yapmamız aynı zamanda yeni arkadaşlıklara yol açarken, birbirimiz arasında bilgi akışını da sağladı.
Gezinin ikinci günü hediyelik eşyacıda tanıştığımız ve gazi olduğunu söyleyen çok tatlı bir amca bize dükkanının hemen yan tarafında bulunan tarihi bir peribacasının içinde bizim çok ilgimizi çeken eski bir dönemde yazılmış bir cümle söyledi. Bu cümle “Sabır büyük bir ilaçtır, kullanmasını bilene.” idi. Kayseri yöresine özgü yemekler denedik ve ben en çok kayseri mantısına bayıldım. Gezi sırasında gezdiğimiz tarihi kiliselerdeki hala çıkmamış desen ve boyalar beni büyüledi. Görünenin ardında yatan hikayeler çok ilginçti. Kayserili ustalar da bize hikayeler anlatarak, turkuaz taşından yapılan işçiliklerin, çanak çömlek yapımı gibi eğlenceli aktivitelere bizi de dahil edip, nasıl yapıldıklarını bizzat göstererek öğrettiler. Obsidyen denilen volkanik kökenli bölgelerde oluşan doğal taş gibi taşların işlenişine ve özelliklerini de öğrendik. İlgimi çeken bir başka bilgi ise Mimar Sinan’ın aslen Kayseri’nin Ağırnas Mahallesi’nden, yani geçmişten beri geçim kaynaklarının zanaat ve taş yontmacılığı gibi işlerle olan ustaların da evi olmasaydı."

Dilara Ç.

«Sürdürülebilir Yaşam ve Çevre Kulübü olarak Saint-Michel’le yaptığımız üzüm hasadı gezisinde üzümün yetiştirilmesi, toplanması ve işlenmesi hakkında bir sürü yeni bilgi öğrendim. Gezinin ilk günü Göreme Açık Hava Müzesi’nde rehberimizle yaptığımız gezi sayesinde bölgenin tarihi ve coğrafi yapısı hakkında bilgi sahibi oldum. Ardından gezdiğimiz Sinasos’da Kapadokya’nın tarihi değerlerini gördüm. Üzüm hasadı yaparken bağdan üzüm toplama deneyimi gerçekten çok eğlenceli ve heyecan vericiydi. Çiftlikte sirke, pekmez ve pestil yapımı hakkında bilgi verildi. Son gün çömlek ustasından çömlek yapımını dinledik ve sonrasında oradan aldığım güzel çömlek, bardak ve kaseler benim için geziden kalan güzel anılar oldu. İstanbul’a dönmeden önce gezdiğimiz son yerler olan Ihlara Vadisi ve Kaymaklı Yeraltı Şehri gerçekten çok etkileyiciydi. Gezi boyunca bize eşlik eden fotoğrafçımıza, rehberimize ve öğretmenlerimiz İnci öğretmenime, Mireille öğretmenime ve aynı zamanda kulüp öğretmeni olan Seval öğretmenime çok teşekkür ederim. Onlar sayesinde arkadaşlarımızla güzel vakit geçirirken bir sürü yeni bilgiye ulaşma fırsatımız oldu. Kulübümüzün düzenlediği bu geziye katıldığım için çok mutluyum, gelecek de yapılacak gezilere de katılmayı düşünüyorum.»
Betül Y.

«Çevre Kulübü ile katıldığım ilk geziydi. Çok eğitici ve aynı zamanda çok eğlenceli bir geziydi. Derste işlediğimiz bir çok şeyi gerçek hayatta gözlemleme şansı edindim ve bu şekilde daha kolay ve kalıcı bir şekilde öğrenmiş oldum. Öğretmenlerimiz ve rehberimiz sayesinde pek çok yeni bilgi edindim. Daha önce gezip görmediğim yerleri keşfetme şansı edindim. Kayseri ve Kapadokya’nın tarihi ve doğal güzelliklerini gördüm, kültürünü tanıdım. Gezinin en sevdiğim kısmı bağ bozumuydu. Üzümün üretimini ve ondan elde edilen ürünleri, yetiştirme koşullarını ve ekonomik değerini öğrendim. Saint-Michel’in de katıldığı bu gezide pek çok yeni arkadaş edinmiş oldum.»
Beyza K.

Bu proje kapsamında işbirliği içinde çalıştığımız Saint-Michel Fransız Lisesi’ne, her iki Lisenin tüm öğretmen ve öğrencilerine değerli katılımlarından dolayı teşekkür ederiz.