2023 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nün Kazananı Hakan Bıçakcı

2023 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Hakan Bıçakcı, İletişim Yayınları’ndan çıkan « Silinmiş Sahneler » adlı romanıyla kazandı.

2008’den bu yana Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nin gazeteci, akademisyen ve yazar mezunları yeni çıkan kitaplar arasından birini seçmek amacıyla bir araya geliyor ve bu bağlamda seçilen kitabın yazarına NDS Edebiyat Ödülü takdim ediliyor. Bu gelenek, 2013 yılından itibaren okulumuz öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişliyor. Bir yıl Türkçe yazılmış, bir yıl Fransızca yazılıp Türkçeye çevrilmiş eserleri değerlendiren öğrenciler bugünkü NDS Liseliler Edebiyat Ödülü jürisini oluşturuyor.

Bu yıl, 10’uncusu düzenlenen NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nün töreni 5 Aralık’ta Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi gösteri salonunda öğrenci jürisinin organizasyon ve sunumuyla gerçekleştirildi.

Öğrencilerimiz Arda ve Melis’nin açılış konuşmalarının ardından tören, müzisyen öğrencimiz Berçem Selena’nın icra ettiği Haydn’ın Do Majör Sonatı’yla başladı.

Akabinde, öğrenci jürisi üyeleri Ayda ve İpek 2023 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü kazan kitabı şöyle tanıttılar:
«Hani bazı kitaplar vardır, size öyle bir tesir etmiştir ki okunmasının üstünden ne kadar süre geçmiş olursa olsun en olmadık zamanlarda aklınıza düşer. Bir anda kendinizi kurgunun ana karakteriyle hatta zihninizin içerisinde dönüp dolaşan fikirlerle kavga ederken bulursunuz mesela… İşte bu kitap tam da böyle bir kavgayı başlatan türde bir ateşleyici…»

Ödülün takdiminden hemen önce jüri üyesi Nil « Silinmiş Sahneler » kitabından bir bölümü teatral olarak canlandırırdı, sonrasında öğrencilerimiz Kaan ve Beyza Sıla’nın piyano-keman duosuyla sunumlar tamamlandı. Yazar Hakan Bıçakcı ödülünü aldıktan sonra öğrencilerin romanla ilgili sorularını yanıtladı.

Törenin sonunda Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Alexandre Abellan ve Türk Müdür Başyardımcısı Tuna Saikali jüri üyesi öğrencileri tebrik ederek sertifikalarını takdim ettiler.

Hakan Bıçakcı 1978 yılında İstanbul’da doğmuş ve ilk romanını 2002 yılında kaleme almıştır. Çeşitli dergiler için edebiyat eleştirileri, sinema yazıları ve öykü yazmış olan Bıçakcı, senaryo ve çizgi roman çalışmalarıyla da kendini göstermiştir. “Normal Nefes Almaya Devam Edin” isimli öyküsüyle 2020 yılında “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü”ne layık görülmüştür. Bıçakcı, eserlerinde şehir hayatının sebep olduğu sıkıntılar ve kişisel bunalımlar gibi konulardan bahseder.