2017 NDS Edebiyat Ödülü 29 Mayıs akşamı Fransız Sarayı’nda gerçekleşen törende yazar Bahar Aslan’a verildi

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından düzenlenen NDS Edebiyat Ödüllerinin dokuzuncusunu bu yıl, yazar Bahar Aslan «Moskova Defteri» adlı öykü kitabıyla kazanmıştır.

Bu sene ayrıca yazar Melisa Kesmez « Bazen Bahar» » adlı öykü kitabıyla, Jüri tarafından Mansiyon’a layık görülmüştür.

Fransız Sarayı’nda Büyükelçi Charles Fries’in ev sahipliğinde gerçekleşen törene, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Bertrand Buchwalter, Fransa’nın Türkiye’deki Kültür etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Sayın Eric Soulier, Şişli Belediye Başkanı Sayın Hayri İnönü, Jüri Başkanı ve Jüri üyeleri, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Yann de Lansalut ve Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi, Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal, Sel Yayınları Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı, Notre-Dame de Sion’lular Derneği Başkanı ve Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Yaptığı açılış konuşmasında Fransa’nın Türkiye’deki Kültür etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Sayın Eric Soulier, Fransız yayın evlerinin Türkiye’deki durumlarını anlatan bir konuşma yaptı.

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Bertrand Buchwalter ödülü sunmadan önce şu sözleri söyledi: “Bu törenin, özellikle de Fransa ve Türkiye arasındaki geçmişin ve dostluğun bu denli yankılandığı bu mekânda, Fransız Sarayı’nda gerçekleşiyor olması, 2009 yılından beri süregelen bir gelenektir. Notre-Dame de Sion, 160 yıldan beri, kültürlerimiz arası buluşmaların ve diyaloğun kavşağı ve de ülkelerimiz arasında yakınlaşmayı sağlayan bir araç olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Bu akşam hep beraber edebiyatı kutladığımız için de ayrıca çok mutluyum. İzninizle, ben, kendi adıma, Türk edebiyatına olan aşkımı ilan etmek isterim. Türk edebiyatını, ilk olarak, Nazım Hikmet’in şiirleri ve Yaşar Kemal’in romanlarıyla, Güzin Dino ve Münevver Andaç’ın muhteşem çevirileri eşliğinde keşfettim.”

Jüri Başkanı Tomris Alpay bu sene ödül alan eserleri şöyle tanıttı:
« Bu yıl, NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanan Bahar Aslan’ın « Moskova Defteri » adlı eserinde, bir umutla, Moskova’ya inşaat sektöründe çalışmaya giden emekçilerin yaşamlarından kesitleri, Nazım Hikmet şiirlerinin dizelerinde vurgulanan özlem, hasret ve gurbet ellerdeki yalnızlığı, soyut desenler eşliğinde bizlere sunuyor. Öyküleri birbirleriyle ilişkilendirerek okuduğumuzda, soğuk ve karanlık bu şehirde çaycıdan mühendise, kahramanların acılar, yalnızlık ve hasretle nasıl bir dönüşüm geçirdiklerine şahit oluyoruz. Hepimize dair, insana dair, kadına dair dudağımızın kenarında, kalbimizin derinliklerinde bazen hüzünlü, bazen mutlu bir tebessüm bırakan, adının da vurguladığı gibi « Bazen Bahar », adlı eseriyle Melisa Kesmez NDS Edebiyat Ödülü ilkeleri kapsamında Mansiyona layık bulunmuştur. Melisa Kesmez, üzerine bir örtü çektiğimiz, başa çıkamadığımız insana dair dertlerimizle bizi yüzleştiriyor, içtenlikle düşündürüyor.»

Ödül töreni sırasında Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi öğrencilerinden, Naz Arslan et Elif Türkoğlu bu sene ödülü kazanan kitaptan bir alıntıyı Türkçe ve Fransızca olarak okudular.

Ödülünü aldıktan sonra yazar Bahar Aslan şöyle konuştu:
2017 Notre-Dame de Sion Ödülü’nün “Moskova Defteri/Komünistler Moskova’ya” adlı kitabıma verildiğini öğrendiğim Nisan günü, günlük hayatımın sıradan uğraşıları içindeydim; hattâ kitabımın içindeki, bir zaman önce, üzerlerinde inci dizer gibi çalıştığım kelimeleri çoktan unutmuştum. Benim unuttuğum kelimelerin, benden kopup kendi yoluna gittiğinin en güzel, en hoş ifadesi, sanırım bu ödül oldu. Kelimelerim, jüri üyelerinin dünyasında bir karşılık bulmuş olmalı ki, bugün hep birlikte buradayız. Kendilerine buradan şükranlarımı sunuyorum. Bizlerin şu anda bu salonda bulunmamızın sebebi de edebiyatın birleştirici, çoğaltıcı gücündendir.

2017 NDS Edebiyat Ödülü Mansiyonunu alan yazar Melisa Kesmez ise şöyle konuştu: “Bir genç olarak sevinçle yaptığım bir işle ödül almanın bende edebiyatı da aşan bir karşılığı var. Ve umarım üzerimde tarifsiz bir emeği olan anneannem bu akşam bir yerlerden bakıp beni görüyordur. Teşekkürler anneanne.

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü, Yann de Lansalut şu sözlerle töreni sonlandırdı: “Ödül kazanan yazarlarımız Bahar ASLAN ve Melisa KESMEZ’i bir kez daha tebrik etmek ve bu gece burada bulunan öğrenci delegelerine, değerli sanatçıların izinde bu edebiyat geleneğini ileri taşımaları gerektiğini bir kez daha anımsatmak isterim.

Bu ödülün sırasıyla bir dilden diğer dile geçerek verilmesini arzu ettik çünkü her bir dil bir halkın ve onun ortak kimliğinin ifadesidir. Bu bin yıllık tarihi olan Fransız dili için de geçerli, Türk dili için de geçerlidir. Dil ve sanat bir halkın ruhu ve kalbidir ve gördüğümüz gibi, bir kalp paylaşılabilir.”

Bahar Aslan:
1975 yılında İskenderun’da doğdu. ODTÜ Mimarlık Bölümü mezunu. « Derin Uyku » adlı öykü kitabı 2003’te yayımlandı. 1993-1999 yılları arasında İzlek dergisinin kurucuları arasında yer aldı.

Melisa Kesmez:
Eylül 1980’de İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesinde Sosyoloji okudu. Bir dönem Londra’da yaşadı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve söyleşileri yayımlandı. Çeviriler yaptı. İstanbul’da yaşıyor. Ayrıca Sabitfikir dergisinde yazmaktadır.

NDS Edebiyat Ödülü Jüri Üyeleri:
Tomris Alpay (Jüri Başkanı)
Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Mine Haksal.