Mesleki Gözlem Çalışmaları

Sayın Veli,

Sağlıklı bir meslek seçimi için, gençlerin kendilerini daha iyi tanıyıp çeşitli seçenekleri görebilmeleri kadar iş alanları ve meslekler hakkında gerçekçi ve somut bilgilere sahip olmaları da önemlidir.

Gençlerin bu bilgileri ilk ağızdan ve yerinde alabilmeleri için, mesleki rol modellerle bir araya gelmelerine olanak sağlanmalıdır. Karar verme sürecinde mesleki seçenekleri iyi araştırmak, süreci birebir yaşayan kişilerden görüş almak ve en önemlisi, olanaklar dahilinde bu meslekleri uygulayanlarla birlikte vakit geçirmek, çalışma ortamlarını gözlemlemek önemlidir.

Birkaç yıldır, öğrencilerimizin geleceklerini tasarlarken etkin rol modellerle bir araya gelmesini hedefleyerek, istekli öğrencilerimizi yaz aylarında ilgi duydukları alanlarda en az iki haftalık sürelerle iş ortamlarında gözlem yapmaya yönlendiriyoruz.

Bu mesleki rehberlik etkinliğinde öncelikle mezunlarımız, velilerimiz ve okulumuzda her yıl düzenlenen Kariyer Günü katılımcıları olmak üzere, çevremizdeki birçok meslek sahibinin ve kurumun desteğini alarak öğrencilerimize bu deneyimi yaşama olanağı sağlıyoruz.

Gerek öğrencilerimizden gerekse gözlemde bulundukları iş yerlerinden aldığımız geribildirimler, bu sürecin kariyer planlamadaki rolünün altını çiziyor.

Eğer siz de iş yerinize bir veya birkaç öğrencimizi kabul edebilirseniz öğrencilerimizin kariyer planlama sürecine eşsiz bir katkı sağlarsınız.

Öğrencilerimizin kariyer planlama yolculukları için çok önemli bulduğumuz yaz gözlem çalışmalarını gerçekleştirmek için desteğinize ihtiyaç duyuyoruz.

İlginize ve desteğinize teşekkür ederiz.

Sevgili Öğrencilerimiz,

Meslek seçimi, lise öğretim yıllarınızın en önemli önceliklerindendir. Kariyer planlamanın gittikçe çok yönlüleşen ve birçok alanı kapsayan bir çalışma sahası olduğunu hep birlikte gözlemliyoruz. Bir yandan Lise müfredatında yer alan bilgi ve becerileri edinmek için emek verirken, bir yandan da yüksek öğrenim ve buna bağlı olarak meslek hayatınızla ilgili düşünceler içindesiniz. Rehberlik hizmetlerimizin bir amacı, bireyin kişilik özellikleri, ilgi ve becerileriyle ilgili farkındalığını arttırmaktır. Buna bağlı olarak meslek seçimi de tüm bu özelliklerin uyumlu birlikteliğinden doğar.

Karar verme sürecinde mesleki seçenekleri iyi araştırmak, süreci birebir yaşayan kişilerden görüş almak ve en önemlisi, olanaklar dahilinde bu meslekleri uygulayanlarla birlikte vakit geçirmek, çalışma ortamlarını gözlemlemek önemlidir. Bu bilgiler ışığında, ilgi duyduğunuz meslekleri ve iş hayatını yakından tanımanız için, yaz tatillerinde en az iki haftanızı bir iş yerinde gözlemci olarak geçirmenizi öneriyoruz.
Mezunlarımız ve velilerimiz arasında bir araştırma yaparak 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerini iş yerlerine iki hafta kabul edebilecek kişileri tespit ediyoruz.Sizlerden de bize yaz tatilinde çalışmak için uygun olduğunuz haftaları belirlemenizi isteyeceğiz. Okul yıllarından sonra, iş hayatı en büyük zaman diliminizi kapsayacak ve iş hayatındaki mutluluğunuz diğer alanları da olumlu yönde etkileyecek. En sağlıklı, size en uygun seçimi yapabilmeniz için, sizinleyiz.

Mesleki Gözlem çalışmaları ile ilgili öneri ve sorularınızı yıl boyunca rehberlik servisine iletebilirsiniz.
Bu konudaki duyuru her yıl mart ayında yapılır.